Rețeta zilei. Cum să prepari ciorba rădăuțeană tradițională. Cea mai gustoasă variantă

Stefania Băcanu   
în Stiri mondene
07/05/2020, 19:14
Rețeta zilei. Cum să prepari ciorba rădăuțeană tradițională. Cea mai gustoasă variantă
Cum să prepari ciorbă rădăuțeană tradițională sursă foto: homemade-food.ro

Ciorba rădăuțeană, preparată după rețeta tradițională, este ieftină și gustoasă, dar poate da bătăi de cap gospodinelor dacă nu sunt atente atunci când amestecă smântâna cu gălbenușurile. Fanatik vă oferă cea mai ușoară metodă.

Ciorbă rădăuțeană, rețeta tradițională

Ciorba radauțeană a apărut în anul 1979 în restaurantul „Nordic” din Rădăuți. Inițial, se folosea carne de curcan însă, din motive economice, s-a trecut la carnea de pui, pentru că este mai ieftină.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Ingrediente

  • 1 pui intreg de aproximativ 1,2 – 1,5 kg
  • 4 morcovi
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 2 rădăcini de păstârnac
  • 1 țelină mică
  • 1-2 cepe
  • 1 ardei sau gogosar
  • 3-4 lingurițe sare
  • 1 linguriță piper boabe
  • 4-5 gălbenușuri foarte proaspete
  • 500 gr smântână fermentată cu minimum 20% grăsime
  • 50 gr făină
  • 4-6 căței de usturoi zdrobiți fin de tot
  • oțet după gust (se poate pune și direct în farfurie)

Mode de preparare

Se curăță puiul foarte bine și se tranșează în piese potrivite pentru această ciorbă. Mai întâi, aripile, apoi pulpele. Spatele se taie în două bucăți pe lat, iar pieptul, în două pe lung.

În oala mare de supă, se așează bucățile de carne de pui. Se umple oala cu apă rece, se pun trei lingurițe de sare și se așează pe foc. Cât timp fierbe, se ia spuma de la suprafață. După ce s-a fiert carnea, se adaugă zarzavatul și piperul boabe. Focul se dă mai mic și se acoperă oala cu un capac și se mai lasă încă 45 de minute.

Se oprește focul și se strecoară supa. Lichidul nutritiv s-a întors în oală, iar carnea și zarzavaturile au rămas în strecurătoare la răcorit. Dacă zeama scade, se poate completa cu încă un litru de apă, apoi se așează din nou pe foc. Într-un bol, se așează smântâna și cele patru gălbenușuri proaspete, plus două linguri de făină.

Se amestecă smântâna cu gălbenușurile, făina și usturoiul și se adaugă trei polonice din supa fierbinte, după care se amestecă foarte bine fără să se taie.

Se obține o pastă ușor îngroșată care se adaugă în oala cu supă, amestecând încontinu. Se mai lasă pe foc preț de câteva minute, apoi se stinge focul și se adaugă pătrunjelul tocat.

Închide ×