Ciorba rădăuțeană, preparată după rețeta tradițională, este ieftină și gustoasă, dar poate da bătăi de cap gospodinelor dacă nu sunt atente atunci când amestecă smântâna cu gălbenușurile. Fanatik vă oferă cea mai ușoară metodă.
Ciorbă rădăuțeană, rețeta tradițională
Ciorba radauțeană a apărut în anul 1979 în restaurantul „Nordic” din Rădăuți. Inițial, se folosea carne de curcan însă, din motive economice, s-a trecut la carnea de pui, pentru că este mai ieftină.
Ingrediente
- 1 pui intreg de aproximativ 1,2 – 1,5 kg
- 4 morcovi
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 2 rădăcini de păstârnac
- 1 țelină mică
- 1-2 cepe
- 1 ardei sau gogosar
- 3-4 lingurițe sare
- 1 linguriță piper boabe
- 4-5 gălbenușuri foarte proaspete
- 500 gr smântână fermentată cu minimum 20% grăsime
- 50 gr făină
- 4-6 căței de usturoi zdrobiți fin de tot
- oțet după gust (se poate pune și direct în farfurie)
Mode de preparare
Se curăță puiul foarte bine și se tranșează în piese potrivite pentru această ciorbă. Mai întâi, aripile, apoi pulpele. Spatele se taie în două bucăți pe lat, iar pieptul, în două pe lung.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
În oala mare de supă, se așează bucățile de carne de pui. Se umple oala cu apă rece, se pun trei lingurițe de sare și se așează pe foc. Cât timp fierbe, se ia spuma de la suprafață. După ce s-a fiert carnea, se adaugă zarzavatul și piperul boabe. Focul se dă mai mic și se acoperă oala cu un capac și se mai lasă încă 45 de minute.
Se oprește focul și se strecoară supa. Lichidul nutritiv s-a întors în oală, iar carnea și zarzavaturile au rămas în strecurătoare la răcorit. Dacă zeama scade, se poate completa cu încă un litru de apă, apoi se așează din nou pe foc. Într-un bol, se așează smântâna și cele patru gălbenușuri proaspete, plus două linguri de făină.
Se amestecă smântâna cu gălbenușurile, făina și usturoiul și se adaugă trei polonice din supa fierbinte, după care se amestecă foarte bine fără să se taie.
Se obține o pastă ușor îngroșată care se adaugă în oala cu supă, amestecând încontinu. Se mai lasă pe foc preț de câteva minute, apoi se stinge focul și se adaugă pătrunjelul tocat.