Rețeta zilei de azi este una dulce, un care va strânge pe toată lumea la masă: prăjitura Televizor. Această prăjitură se face relativ simplu, dar e nevoie de foarte mare atenție în special la cantitățile ingredientelor. Ca să ai un blat pufos, adică să nu fie nici foarte moale, nici foarte tare, ai nevoie de bicarbonat de sodiu.
Prăjitura Televizor este una dintre cele mai populare la români. E un desert ideal și rezistă mai multe zile dacă e păstrată la rece. Ai, așadar, nevoie de ingrediente pentru foi, pentru blatul de pandișpan, pentru crema albă și pentru glazură. Prăjitura se însiropează la final după un truc special.
Ingrediente necesare pentru prăjitura Televizor
Pentru foile de cacao:
- 300 de grame de făină albă de grâu;
- 100 de grame de zahăr;
- 70 de grame de unt;
- o lingură cu vârf de cacao;
- 5 linguri de lapte;
- o lingură de bicarbonat de sodiu;
- un ou;
- două linguri de zeamă de lămâie.
Pentru blatul de pandișpan:
- 200 de grame de făină albă;
- 200 de grame de zahăr;
- o lingură de praf de copt și o jumătate de lingură de bicarbonat de sodiu;
- 8 linguri de apă călduță;
- un praf de sare.
Pentru cremă:
- 200 de grame de unt;
- 200 de grame de zahăr;
- 4 lingurițe de făină;
- un ou;
- 350 de mililitri de apă dulce;
- coajă rasă de la o lămâie și puțină zeamă.
Pentru glazură și însiropare:
- 150 de grame de zahăr;
- 2 linguri de apă;
- 20 de grame de cacao;
- 50 de grame de unt;
- 250 de mililitri de rom.
Modul de preparare:
Pune untul și zahărul și amestecă bine până obții o cremă omogenă. Bate separat oul și adaugă-l peste crema din zahăr și unt. Folosește mixerul apoi și toarnă laptele peste compoziția rezultată. Stinge bicarbonatul de sodiu cu zeama de lămâie și adaugă-l peste crema rezultată. La final, se adaugă lingura de cacao și făina. Amestecă bine până obții un aluat compact. Pune aluatul rezultat în două tavi, căci un blat va fi baza prăjiturii, iar celălalt va fi deasupra pandișpanului. Se țin foile la cuptor preîncălzit la 180 de grade până se coc bine.
Mergem mai departe cu prepararea pandișpanului. Separă înainte de toate albușurile de gălbenușuri. Adaugă-le pe cele din urmă peste zahăr și amestecă bine până când zahărul se topește complet și se obține o cremă omogenă. Adaugă apoi apa călduță, făina și praful de copt împreună cu bicarbonatul. Continuă să amesteci.
Adaugă albușurile treptat, prin mișcări cu telul de jos în sus în castron. Pune aluatul pe foc mic și continuă să amesteci până când crema se îngroașă bine. Când crema e suficient de consistentă, pune-o în tavă la cuptorul încins la 180 de grade.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5570 de lei în a doua zi de Crăciun!
Amestecă zahărul cu oul până la omogenizare. Toarnă peste 100 de mililitri de lapte rece, iar la final cerne făina și zeama de lămâie și făina rasă. Într-o crăticioară separată încălzește laptele până la punctul de fierbere. Toarnă apoi laptele aproape fierbinte peste compoziția inițială și amestecă bine, bine. Pune totul pe aragaz și amestecă la foc mic. Adaugă untul și oul apoi. Pune crema la rece să se întărească.
Pentru glazură, amestecă toate ingredientele într-o cratiță la foc mic. Însiropează apoi prăjitura cu esența de rom. Poftă bună!