Rețetă. Cum faci cel mai bun sos bechamel și ce ingrediente îți trebuie

Alexandra Chivu   
în Stiri mondene
23/03/2019, 16:59
Rețetă. Cum faci cel mai bun sos bechamel și ce ingrediente îți trebuie GALERIE FOTO
Rețetă. Cum faci cel mai bun sos bechamel și ce ingrediente îți trebuie

Sosul bechamel este o rețetă indispensabilă în bucătărie. Aceasta este potrivită pentru diferite mâncăruri și mai ales pentru paste. Preparatul este unul ce are ca bază lapte, unt și făină, cu un plus de nucșoară, sare și ierburi aromatice, după gust.

Rețetă de sos bechamel

Însă, curios este că, deși se folosește foarte des în bucătăria italiană, sosul este de origine franceză și a primit numele după marchizul de Bechamel. Pentru a face acest sos, trebuie să ai mare grijă la cantități și cel mai mult la foc, ce trebuie să fie în permanență mic. Dacă nu aveți grijă la puterea căldurii, se va arde făină, ceea ce înseamnă că sosul se va duce pe apa sâmbetei.

Un alt lucru de punctat constă în faptul că trebuie să amesteci continuu, căci, dat fiind faptul că are în componența sa făină, există oricând riscul de a se face cocoloașe. De menționat este că sosul trebuie să fiarbă ceva vreme, pentru a fi siguri că făina este gătită. Astfel, dacă gustați din el și nu mai simțiți gustul de făină, sosul bechamel este gata.

Rețetă. Cum faci cel mai bun sos bechamel și ce ingrediente îți trebuie
Ingrediente pentru sosul bechamel

Ingrediente:

700 ml lapte

70 grame făină

70 grame de unt

1 foaie de dafin

puțin combru

nucșoară

piper

sare

În ultimul rând, e nevoie de multă atenție și când vine vorba de contimentat. Chiar dacă acest pas se face după gustul fiecăruia, cu nucșoara nu este de glumă. Aceasta trebuie adăugată într-o cantitate mică, la începutul preparării termice, pentru a avea timp să fiarbă. La final, se pot pune și pătrunjel sau parmezan ras, pentru un plus de gust.

Rețetă. Cum faci cel mai bun sos bechamel și ce ingrediente îți trebuie
Sosul bechamel este numai bun pentru multe tipuri de paste

Rețetă de paste cu carne de pui și sos bechamel

Ingrediente:

  • 1 pachet de paste făinoase
  • 1 lingură de unt
  • 1 lingură făină
  • aproximativ 500 de ml lapte
  • sare, piper
  • nucșoară
  • 50 grame de cașcaval
  • un piept de pui

Mod de preparare:

Se fierb pastele, se dau sub un jet de apă rece și se lasă la scurs. Pieptul de pui se fierbe, apoi se taie cubulețe. Partea improtantă care să savoare vine acum, căci se ia o tigaie în care se topește untul, se adaugă făină și se amestecă până se îngroașă. Se adaugă laptele, se condimentează cu sare, piper și nucșoară. Într-un vas termorezistent se pune un rând de paste, carne, sos și se repetă această arajare până se umple. Se mai lasă 5-7 minute la cuptor și se servește cald.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×