Sosul bechamel este o rețetă indispensabilă în bucătărie. Aceasta este potrivită pentru diferite mâncăruri și mai ales pentru paste. Preparatul este unul ce are ca bază lapte, unt și făină, cu un plus de nucșoară, sare și ierburi aromatice, după gust.
Rețetă de sos bechamel
Însă, curios este că, deși se folosește foarte des în bucătăria italiană, sosul este de origine franceză și a primit numele după marchizul de Bechamel. Pentru a face acest sos, trebuie să ai mare grijă la cantități și cel mai mult la foc, ce trebuie să fie în permanență mic. Dacă nu aveți grijă la puterea căldurii, se va arde făină, ceea ce înseamnă că sosul se va duce pe apa sâmbetei.
Un alt lucru de punctat constă în faptul că trebuie să amesteci continuu, căci, dat fiind faptul că are în componența sa făină, există oricând riscul de a se face cocoloașe. De menționat este că sosul trebuie să fiarbă ceva vreme, pentru a fi siguri că făina este gătită. Astfel, dacă gustați din el și nu mai simțiți gustul de făină, sosul bechamel este gata.
Ingrediente:
700 ml lapte
70 grame făină
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
70 grame de unt
1 foaie de dafin
puțin combru
nucșoară
piper
sare
În ultimul rând, e nevoie de multă atenție și când vine vorba de contimentat. Chiar dacă acest pas se face după gustul fiecăruia, cu nucșoara nu este de glumă. Aceasta trebuie adăugată într-o cantitate mică, la începutul preparării termice, pentru a avea timp să fiarbă. La final, se pot pune și pătrunjel sau parmezan ras, pentru un plus de gust.
Rețetă de paste cu carne de pui și sos bechamel
Ingrediente:
- 1 pachet de paste făinoase
- 1 lingură de unt
- 1 lingură făină
- aproximativ 500 de ml lapte
- sare, piper
- nucșoară
- 50 grame de cașcaval
- un piept de pui
Mod de preparare:
Se fierb pastele, se dau sub un jet de apă rece și se lasă la scurs. Pieptul de pui se fierbe, apoi se taie cubulețe. Partea improtantă care să savoare vine acum, căci se ia o tigaie în care se topește untul, se adaugă făină și se amestecă până se îngroașă. Se adaugă laptele, se condimentează cu sare, piper și nucșoară. Într-un vas termorezistent se pune un rând de paste, carne, sos și se repetă această arajare până se umple. Se mai lasă 5-7 minute la cuptor și se servește cald.