Regulile se înăspresc în România! Vor fi închise toate localurile. Zborurile spre Spania, suspendate. Apel către „frații din Diaspora” făcut de Marcel Vela

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
18/03/2020, 00:07
Regulile se înăspresc în România! Vor fi închise toate localurile. Zborurile spre Spania, suspendate. Apel către „frații din Diaspora” făcut de Marcel Vela
Marcel Vela anunță măsurile luate în aceste zile de stare de urgență

Marcel Vela, ministrul de interne, a anunțat astăzi ce noi măsuri au fost luate în demersul de a combate pandemia de coronavirus.

Noi reguli în România, în lupta cu coronavirus

Astfel, a anunțat Vela, restaurantele vor fi închise, în timp ce zbourile spre Spania și dinspre Spani vor fi oprite pentru 14 zile.

„Am convocat ședința colegiului de conducere al Ministerului Afacerilor Interne. Au participat domnii Bogdan Despescu și Raed Arafat, care de ieri fac parte din grupul de decizie al MI cel ce propune acțiunile ce vor lua pentru combatarea răspândirii noului coronavirus.

Am decis să propunem comitetului național pentru urgenta următoarele măsuri, am emis ordin de comandant, ordin al ministrului afacerilor interne sau ordonanță militară.

Vă aducem la cunoștință următoarele decizii. Se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, activitate realizată de reastaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației.

Este permisă organizarea de către aceste unităși economice de profil de comercializare a băuturilor alcoolice si nealcoolice care nu presupun rămânerea, precum și cele de drive IN, room service sau livrare la client.

O altă decizie se referă la suspendarea tuturor activităților culturale, științifice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear, realizate în spații închise.

Interzice organizarea și desfășureara oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane în spații închise. Organizatorii evenimentelor desfășurate în spații deschise ce presupun parciiparea a maximum 100 de persoane sunt obligați să dispună măsuri care să asigure distanța de minim 1 metru între participanți.

Totodayă, cu privire la transportu de marfă, toți conducătorii cu capacitate maximă mai mare de 3.5 tone, au obligația ca în punctu de trecere al frontierei să aibă asupra lor și să poarte mijloace de protecție precum dezinfectant, mănuși mască pentru față și să prezinte documente care atestă traseul până la destinație.

Conducătorii care sosesc din zone roșii sau galbene, ori au tranzitat zonele nu se supun zonelor de carantină dacă nu manifestă simptome asociate infecției cu coronavirusul SARS COV 2.

Am decis cu privire la export. Ansamblele și subansamblele fabricate de România pentru beneficiari din afara teritoriului international nu fac obiectul restricțiilor la export.

O altă decizie destul de importantă, după incidentul de pe Henri Coandă. Se suspendă toate zbourile efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și invers. Pentru o perioadă de 14 zile. Măsura intră în vigoare începând cu 18 martie, ora 18.00 ora României. totodată, cu privire la zbourile din Italia, am prelungit măsura suspendării acestora, zboruri efectuate de operatori economici aerieni, spre și din Italia pnetru 14 zile începând cu data de 23 martie.

Amintesc că erau deja prelungire până la această dată. Aceste măsuri nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zbourilor de transport marfă și corespondență, umanitare și care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale sau de urgență”, a anunțat Vela.

Raed Arafat, Secretarul de Stat al Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat la rândul său măsuri:

Redistribuirea în sprijinul personalului medical astfel. Începând de mâine, 18 martie, rezidenții la boli infecțioase, anestezie de urgență, vor întrerupe stagiile de practică. Rezidenții fac stagii si rotații, ajung pe secții care nu fac parte pe partea lor de pregătire, întrerupem acest lucru și vor reveni în centrele lor de bază, vor practica exact domeniul unde se specializează.

Rezidenții se vor prezenta în vederea repartizării, în funcție de necesități. În localitățile cu mai multe spitale, rezidenții vor fi repartizați în funcție de necesități. Cursanții se vor întoarce de urgență la unitățile de unde provin. 

Vor fi recrutați studenți începând cu cei din anul 4 pe bază de voluntariat. Doar în cazul depășirii capacității medicale și doar pe bază de voluntariat. Elevii, studenții și rezidenții recrutați vor primi hrană. 

Toate analizele, câte teste s-au făcut, vor fi centralizate de Institutul de Sănătate Publică. Au fost instalate 162 de corturi speciale destinate triajului medical. Astfel de corturi puteți să le mai vedeți și în fața unor spitale unde au fost instalate pentru separarea fluxurilor. 

Vor întreprinde măsurile pentru instalarea unei tabere militare și vor folosi spațiile spitalului Ana Aslan, unde vor fi tratați cei cu forme ușoare dacă va fi necesar acest lucru, dacă va crește numărul. A fost activat centrul național de conducere și coordonare a intervenției, centru care se va afla într-o locație în afara Bucureștiului.

Acest centru va fi la dispoziția Ministerului Afacerilor Interne în colaborare cu toate celelalte ministere, în mod deosebit cu Ministerul Sănătății.

Până în acest moment au fost confirmate 217 cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, 3373 de persoane în carantină și 18.965 de persoane in izolare la domiciliu. Date în dinamică, pot să se schimbe din minut în minut.

Urmează să se emită și alte ordine și dispoziții, care vor viza pregătirea județelor pentru a face față infecției cu noul tip de coronavirus și pentru a sprijini populația care va avea nevoie de îngrijiri medicale. Rugămintea noastră e ca populația e să asculte recomandările. Să evite prezența la camera de gardă pentru tuse, viroză, să ia legătura cu medicii de familie sau prin 112 pentru a stabili modalitatea cum pot fi consultați, pentru a nu pune viața lor în pericol”.

Vela a reluat cuvântul: Nu suntem în situația în care să închidem orașe, în care să raționalizăm alimente. Sunt FAKE NEWS! Ce măsuri luăm acum, toate acestea le facem pentru a asigura așa numită distanțare socială pentru o perioadă de timp, să ne asigurăm că în România nu se va ajung ela o răspândire comunitară extinsă. Planul de măsuri de sa aplica gradual. Vreau să transmit tuturor românilor să nu cadă pradă informațiilor false. Să fie puternici și lucizi. 

Să fie siguri că noi toți suntem la datorie. Vă dau un simplu exemplu, împreună cu Ministerul Educației, cu cel al Afacerilor Externe, rezolvăm în următoarele ca cei 36 de elevi din Spania și 31 din Portugalia, cei care au participat la un proiect Erasmus vor ajunge în țară. 

Un apel către frații din Diaspora! Nu e bine să reveniți acum acasă. Trebuie să vă aduc la cunoștință că veți intra direct în carantină sau în izolare la domiciliu, iar cei care fac declarații false vor avea dosar penal. Fac apel la înțelepciune și maturitate, trebuie să avem toți grijă de părinți, copii, bunici, mai mult ca niciodată”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×