Reguli noi pentru românii care au credite la bănci! Ce se întâmplă cu ei

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
18/12/2018, 17:55
Reguli noi pentru românii care au credite la bănci! Ce se întâmplă cu ei
Românii datori la bancă trebuie să aibă asta la cunoștință!

O nouă decizie bmbă vine din Parlament! Românii datori la bănci sunt vizați. De asemenea, noua lege se aplică și contractelor în curs.Comisiile buget-juridică din cadrul Camerei Deputaților au adoptat în cursul zilei de marți un raport asupra unui proiect care a modificat regulile care privesc contractele de redit pentru consumatori. Proiectul mai are de trecut de plenul Camereu, după ce a primit undă vedre de la Senat.

„Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a plăti creanța de la cedent. Dispozițiile se aplică indiferent de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creanței, inclusiv în cazurile cesiunii de contract, al cesiunii de portofoliu de creanță și al subrogației”, potrivit actului normativ.

Noi reguli pentru românii cu datorii la bănci!

Proiectul care urmează să modifice regulile contractelor de credit a primit 20 de voturi pentru și 13 voturi contra. În acest context, firmele care recuperează datoriile de la români nu vor mai putea să ceară de la cei datori mai mult de dublul plătit de firmă pentru cumpărare. De asemenea, „debitorul-cedat care are calitatea de consumator se va putea elibera de datorie plătind cesionarului cel mult dublul prețului pe care acesta l-a plătit pentru a dobândi creanța, fără costuri suplimentare”.

Românii datori la bănci trebuie să știe faptul că noile prevederi se vor aplica și contractelor de credit în derulare la data intrării în vigoare, conform noului proiect de lege. „Societăți comerciale având ca obiect de activitate recuperarea creanțelor, cumpără la sume derizorii drepturi de creanță, demarând sau continuând măsuri agresive de executare silită împotriva consumatorilor”, arată expunerea de motive a legii în cauză.

De ce a luat naștere noua lege?

Se pare că prima cauză datoare pentru noile schimbări a fost „abuzurilor întâlnite în practică în care debitorii sunt împachetați în portofolii de creanțe indiferent de starea lor financiară”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×