Evenimentele din Barcelona din ultima săptămână sunt doar partea vizibilă şi violentă a unui proces care durează de ani buni: mişcarea spre separaţionism a unor regiuni din Europa. Catalonia nu este singura care îşi doreşte independenţa, ci doar cea mai vocală şi singura în care, în ultima vreme, s-au produs violenţe cauzate de asta. Dar chiar Spania are o altă provincie mult mai „separatistă” decât Catalonia.
Catalonia- a câştigat, în timp, autonomie politică şi culturală, inclusiv dreptul de a avea propriul parlament regional. Cei 7,5 milioane de locuitori din Catalonia îşi cer însă independenţa şi vor să îşi creeze prorpia ţară, în mare parte din raţiuni economice. Regiunea care include şi Barcelona reprezintă 20% din Produsul Intern Brut al Spaniei, motiv pentru care catalanii sunt convinşi că le-ar fi mai bine dacă şi-ar putea administra singuri resursele.Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi
Ţara Bascilor- sau Euskadia, lupta pentru independenţă cu arma în mână pe vremea când Ctalonia nu îndrznea să pună problema atât de deschis. ETA, Armata pentr Eliberarea Ţării Bacilor, era o organizaţie despre care se vorba mai mult decât se vorbeşte acum despre Messi în anii 70 şi 80, ea având bilanţul trist de peste 800 de victime în 50 de ani de activitate. Ţara Bascilor este singura care nu trimite banii colectaţi din taxe către Madrid, pentru a fi redistribuiţi în restul ţării.
Scoţia – la un referendum organizat în 2014, scoţienii au votat împotriva separării de Regatul Unit. Discuţiile au reapărut după ce Marea Britanie a votat în favoarea Brexitului, în condiţiile în care în Scoţia votul a fost favorabil rămânerii în Uniunea Europeană.
Regiuni separatiste. Nordul Italiei vrea separarea de Sud
Flandral- iderul pro-independenţă al Noii Alianţe Flamande, Bart De Wever, este şi liderul Camerei Reprezentanţilor din Parlamentul belgian. El susţine ruperea Flandrei de Belgia, tot din raţiuni economice, şi invocă diferenţele culturale şi de limbă dintre belgieni şi flamanzi.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?
Padania- mişcarea de secesiune din nordul Italiei este motivată tot financiar. Nordul Italiei produce cea mai mare proproţie din PIB-ul ţării şi este centrul bacar şi economic al statului. Partidul Lega Nord dorea, în anii ’90, separarea de restul Italiei şi redenumirea noului stat creat în „Padania”.
Corsica- Franţa luptă de mult timp împotriva autonomiei sau independenţei insulei Corsica, iar acest conflict a fost marcat inclusiv de violenţe. Frontul Naţional de Liberare din Corsica a încercat să facă presiuni asupra Franţei atacând mai mulţi oficiali francezi, dar şi simboluri franceze. Grupul separatist a promis în 2014 să încheie violenţele, însă tensiunile din zonă rămân.