Recuperare taxă auto. Grăbește-te! Termenul limită este 31 august 2018

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
15/08/2018, 15:36
Recuperare taxă auto. Grăbește-te! Termenul limită este 31 august 2018
Recuperare taxa auto-termen limita de depunere a cererilor

Șoferii care au achitat în trecut fostele taxe auto la prima înmatriculare în România a maşinilor pot recupera banii dați pe taxa auto, dacă respectă data limită de depunere a cererilor. Acesta este 31 august 2018!

Potrivit procedurii de restituire a fostelor taxe auto, proprietarii de maşini care au plătit aceste sume în perioadele în care s-au aplicat mai au la dispoziţie DOAR TREI LUNI pentru a cere banii înapoi, scrie avocatnet.ro. Termenul de 31 AUGUST 2018 este prevăzut de OUG nr. 52/2017.

Șoferii vor recupera taxa auto, dacă respectă termenul limită de depunere a cererilor

Dreptul contribuabililor (…) de a cere restituirea se naşte la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă (OUG nr. 52/2017 – n. red.), indiferent de momentul la care s-a perceput taxa, iar (…) cererile de restituire se depun, sub sancţiunea decăderii, până la data de 31 august 2018”, scrie în actul normativ emis de Executiv.

Cei care nu acţionează până la termenul limită nu vor mai putea recupera taxa de mediu pe cale administrativă. Cererea de restituire a fostelor taxe auto poate fi descărcată AICI. De asemenea, românii nu mai trebuie să depună acte justificative alături de cerere.

Potrivit ordonanţei de urgenţă, restituirea fostelor taxe auto se face, în baza deciziilor emise de Fisc, după cum urmează:

– pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule: în cursul anului 2018

– pentru timbrul de mediu pentru autovehicule: în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019, precizează sursa citată.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, marţi, că instituţia pe care o conduce nu are încă pregătită o taxă auto, deşi aceasta ar fi trebuit să fie gata la jumătatea acestui an. Potrivit ministrului, proiectul pentru o nouă taxă de poluare va fi gata până la sfârşitul acestui an.

„Nu vreau să se repete greşeala de până acum. Vreau ca formula de calcul la care se lucrează la ora actuală să fie o formulă care să nu mai poată fi contestată sau atacată. Cel care poluează trebuie să fie cel care să plătească o penalitate. Am promis că până la finele acestui an grupul de lucru să să prezinte o variantă finală”, a declarat ministrul Graţiela Gavrilescu în cadrul unei conferinţe de presă.

Taxa de mediu a fost scoasă în anul 2016, iar de atunci, reprezentanţii Ministerului Mediului au promis, în mai multe rânduri, că se va implementa un alt timbru de mediu. La începutul acestui an, ministrul Mediului declara că o taxă finală va fi gata până în luna iunie.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. La acea vreme, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii.

Pe 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a fost modificată, iar Guvernul a scăzut valoarea acesteia cu o treime. De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie atât la reînmatricularea maşinilor înregistrate în România înainte de 1 ianuarie 2007, cât şi pentru cei care aduceau maşini din Vest. Începând cu 30 ianuarie 2012, taxa este suspendată până la 31 decembrie 2012, iar persoanele care plătiseră deja urmau să primească banii înapoi.

Din 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.

Timbrul de mediu pentru autovehicule face parte din cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×