Președintele-director general al TVR, Doina Gradea, a ieșit vineri după-amiază cu prima reacție în scandalul ”cap de păorc”, izbucnit după ce jurnalistul Dragoș Pătraru a prezentat un colaj de înregistrări în care șefa Televiziunii Române se aude jignind jurnaliștii instituției.
Doina Gradea susține că înregistrările au fost trunchiate și din ele au fost eliminate „amenințările fățișe” proferate de către Dragoș Pătraru, însă reciunoaște că sunt autentice. Directorul TVR spune însă că discuțiile au fost telefonice. Totodată, oficialul televiziunii publice reclamă „presiuni” din partea lui Pătraru, „aflat în preajma perioadei de negociere a contractului său extrem de lucrativ cu televiziunea publică”. Pe de altă parte, șefa TVR nu neagă autenticitatea amintitelor înregistrări.
Reacția președintelui TVR în scandalul ”cap de porc”
Mesajul integral al directorului TVR:
„Formulez următoarele rânduri în dublă calitate, aceea de Președinte Director General al SRTV și aceea de persoană privată. Doresc să fac o serie de precizări cu privire la discuțiile apărute în ultimele zile, discuții care aduc atingere atât SRTV și imaginii acesteia, cât și vieții mele private.
În calitate de persoană privată mărturisesc că nu am crezut că voi fi pusă în situația ca unele conversații private, unele purtate telefonic, în timp ce mă aflam singură în birou, să devină subiect de presă. În orice țară civilizată, așadar și în România, înregistrarea, fără acordul meu, a acestor conversații este o acțiune nelegală și cel care a făcut-o va răspunde în fața legii. Mă întreb, de dată această ca oficial al acestei instituții de interes public, ce alte ședințe și discuțîi cu caracter strategic, conțînând poate informații cu caracter confidențial, au fost înregistrate în același mod, ilegal?
În cele șapte luni de la numirea în funcția de director general interimar al SRTV și de Președinte Director General, presiunile făcute asupra mea, de către un realizator aflat în preajma perioadei de negociere a contractului său extrem de lucrativ cu televiziunea publică, nu au încetat. Ele s-au intensificat și s-au transformat treptat în amenințări fățișe. Evident, aceste amenințări au fost evitate cu grijă atunci când s-a procedat la trunchierea și montarea înregistrărilor realizate nelegal, în întrevederi sau convorbiri purtate cu același realizator de program sau din discuții avute în spații private, el nefiind prezent. Din prima zi a mandatului meu de director general interimar, am fost ținta unei campanii premeditate acestui realizator – cum el însuși a declarat că face o investigație din ultimele 7 luni –, de defăimare prin discreditarea mea constantă și, implicit, a instituției pe care o conduc. Campania a constat în prezentarea de informații trunchiate și scoase din alt context și montate cu rea credință, acestea nefiind adevărate.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Aceeași persoană a folosit spațiul emisiunii pe care o prezintă la TVR1 pentru o răfuială personală și unilaterală cu conducerea SRTV, în timp ce – în mod paradoxal – acuză cenzură și îngrădirea libertății sale de exprimare. Nicăieri în lume, un post de televiziune, fie el public sau privat, nu permite unui angajat sau colaborator să defăimeze instituția în care își desfășoară activitatea și cu care se află într-o relație contractuală clară! Nicăieri în lume, în niciun fel de organizație media, prevederile unui contract nu sunt aplicabile unilateral și opțional.
Încălcările contractului cu SRTV sunt evidente prin întreprinderea de acte sau fapte de natură să prejudicieze bunul renume al stației publice sau al activităților acsteia. El ne acuză de cenzură, presiune și amenințări, însă lipsa de cenzură este probată de însăși continuarea difuzării pe TVR1 a emisiunii “Starea nației” chiar în condițiile exprimării pe post a acuzelor sale.
În calitate de director general interimar și mai apoi de Președinte director general al SRTV am dreptul de a interveni în politica de știri, editorială în general, pentru a asigura echilibrul și echidistanța cerute de Legea 41/1994, de Statutul jurnalistului din TVR și de Codul deontologic. Cu toate că aveam dreptul nu am participat niciodată la ședințele de sumar, la ședințele de știri, nu am avut acces la sumarul știrilor și nu am dispus scoaterea sau introducerea din programe a unor materiale. Am cerut, în toate discuțiile cu managementul Știrilor, să fie respectată condiția de echidistanță cerută de lege. Față de cele prezentate de Dragoș Pătraru rezultă, fără dubiu, faptul că sunt neadevărate, neexistând nici o măsură luată împotriva vreunui jurnalist din Departamentul Știri sau eliminării vreunei știri din program, acestea fiind difuzate în mod normal fără a fi imixtiuni.
În măsura în care a fost lezată demnitatea vreunei persoane sau coleg doresc să îi asigur că nu am avut nicio clipă intenția de a îi jigni în vreun fel, drept pentru care înțeleg să îmi cer scuze public pentru situația creată. Ca Președinte Director General al TVR voi întreprinde toate demersurile legale pentru a apăra interesele acestei instituțîi. Ca persoană privată îmi rezerv dreptul ca, prin aceleași mijloace legale, să îmi protejez spațiul personal de orice încălcare brutală și nelegală a acestuia”.