Cum a reacționat Parchetul General, după scandalul iscat la DNA Oradea. După ce mai mulți jurnaliști și-au arătat interesul față de activitatea procurorilor din anumite unități teritoriale ale DNA. Cei care se află la conducerea Ministerului Public s-au delimitat de activitățile care nu se circumscriu normelor procedurale și/sau care costituie abateri disciplinare sau încălcări ale Codului deontologic al magistraților.
Procurorii trebuie să își desfășoare actifitatea cu rigurozitate, imparțialitate și independență. respectând drepturile și libertățile cetățenilor. După ce au apărut în presă niște discuții înregistrate a fost dispus spre efectuare un control al cauzelor despre care se face referire în înregistrare.
Parchetul general a reacționat după scandalul de la DNA Oradea
Direcția Națională Anticorupție a transmis un comunicat de ultimă oră cu privire la înregistrările de la DNA Oradea:
„În continuarea comunicatelor nr. 10/VIII/3 din 10 ianuarie 2019 și nr. 2/VIII/3 din 5 ianuarie 2019 și ca urmare a faptului că în mass-media s-a vehiculat o anumită interpretare dată convorbirilor înregistrate, în sensul că procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea au efectuat urmărirea penală în anumite dosare cu magistrați în scopul intimidării acestora, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
În cuprinsul discuției respective au fost vehiculate numele a șapte magistrați. În urma informării transmise de procurorul șef al Serviciului teritorial Oradea, persoană care nu apare în cuprinsul discuției prezumată a aparține unor procurori din cadrul acestei unități de Parchet, s-au constatat următoarele:
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
– în cazul a doi magistrați nu au existat dosare în lucru în perioada ianuarie 2018- octombrie 2018,
– alți doi magistrați erau pensionați din 21.03.2013 și 24.11.2015, conform hotărârilor Plenului CSM de a înainta către Președintele României propunerea de eliberare din funcție, prin pensionare,
– unul dintre ei, la momentul purtării presupuselor discuții înregistrate, se afla în cursul executării unei pedepsei de 4 ani închisoare,
– față de alți doi magistrați (din care unul nu a judecat niciodată cauze penale) s-a dispus ulterior o soluție de clasare.
De asemenea, precizăm că două dintre persoanele participante la discuție nu își mai desfășoară activitatea în cadrul Serviciului teritorial Oradea iar o alta, la momentul discuției și ulterior acesteia, nu a avut în lucru vreo cauză cu magistrați. Reiterăm faptul că, după finalizarea controlului ce va fi realizat de procurori cu funcții de conducere din cadrul DNA – Structura Centrală, se vor dispune măsuri în funcție de rezultatele cuprinse în raportul de control ce se va întocmi cu această ocazie”, transmite DNA.