Reacţia BNR, după măsurile anunţate de Eugen Teodorovici

Mirela Apostol   
în Stiri de ultima ora
19/12/2018, 17:14
Reacţia BNR, după măsurile anunţate de Eugen Teodorovici GALERIE FOTO
Reacţia BNR, după măsurile anunţate de Eugen Teodorovici

Daniel Dăianu, economist şi membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), a discutat despre decizia Guvernului de a introduce „taxa pe lăcomie”, anunţată de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

„Vă mărturisesc că am mari dificultăţi în a înţelege logica raţionamentului, întrucât motivaţia aşa cum este construită se învârteşte în jurul unui prag de referinţă, 1,5%, care este considerabil sub rata de politică monetară a Băncii Naţionale şi este evident şi sub ratele care operează în momentul de faţă pe pieţele monetare (…). Este ca şi cum rata de politică monetară a BNR, care ar fi peste rata de referinţă, deci pragul de referinţă ar fi ceva gândit şi administrat în mod arbitrar de BNR, este chiar incredibilă o asemenea judecată.

Reacţia BNR, după măsurile anunţate de Eugen Teodorovici

Băncile vor reacţiona aşa cum o fac întotdeauna, vor încerca să optimizeze inclusiv pe calea recurgerii la comisioane mai mari, deşi în ultimul timp au redus comisioane, vor restrânge unele operaţiuni, vor căuta să elimine din personal. (…) Dar, măsura aşa cum a fost construită acum şi cum este justificată, nu cred că va modifica modelul de business al băncilor în România”, a declarat Daniel Dăianu.

 

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, participă la o declaraţie de presă
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, participă la o declaraţie de presă

Eugen Teodorovici a făcut anunţul în cadrul unui discurs: „Un proiect de ordonanță de urgență le cuprinde. Aceasta va adoptată până la finalul anului acesta. În primul rând sunt o serie de instrumente financiare. Primul dintre dintre instrumente este fondul de dezvoltare și investiții, de 10 miliarde de euro. Nu se măresc taxele pe viciu. Aceste taxe care sunt azi aplicate se vor intra la bugetul de stat care alocă la sănătate, cultură. Stabilirea unui plafon la gaze naturale. Din păcate comportamentul unor companii arată un dispreț față de ce înseamnă economia din România. Asa că se propune o limitare de 68 de lei megawatt/oră pentru trei ani de zile”.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×