RCS RDS, anunţ pentru clienţi! Ce tarife vor avea de la 1 ianuarie 2020

Cristiana Astefanoaiei    Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
01/01/2020, 11:40
RCS RDS, anunţ pentru clienţi! Ce tarife vor avea de la 1 ianuarie 2020 GALERIE FOTO
Se modifică tarifele pentru telefonie. Sursa foto - facebook

RCS RDS, anunţ pentru clienţi! ANCOM a decis ca, incepand cu 1 ianuarie 2020, operatorii de telefonie mobila care activeaza pe piata din Romania vor percepe un tarif maxim de terminare a apelurilor la puncte mobile de 0,76 eurocenti/minut, in scadere cu 10% fata de 0,84 eurocenti/minut, cat este in prezent.

RCS RDS, anunţ pentru clienţi!

Aceasta masura de reglementare a fost deja consultata cu industria din Romania si a primit acum si avizul Comisiei Europene. Stabilirea tarifului la 0,76 eurocenti/minut este o masura tranzitorie, pana la adoptarea unui tarif de terminare a apelurilor la puncte mobile unic la nivel european preconizata a avea loc pana la finalul anului 2020.

Noul tarif va fi perceput de catre toti operatorii de telefonie mobila desemnati cu putere semnificativa pe  piata serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile in propriile retele publice de telefonie: Lycamobile SRL, Orange Romania SA, Vodafone Romania SA, RCS&RDS SA si Telekom Romanian Mobile Communications SA.

Ce tarife vor avea de la 1 ianuarie 2020

Tariful de 0,76 eurocenti/minut a fost calculat ca medie a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite in statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unui model de cost LRIC pur.

Conform prevederilor Directivei UE 2018/1972, intrate in vigoare la data de 20 decembrie 2018, pana cel tarziu la 31 decembrie 2020, se vor aplica tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile unice la nivelul Uniunii Europene.

Tariful stabilit de ANCOM se va aplica pentru apelurile nationale, pentru apelurile initiate din Spatiul Economic European (SEE), dar si pentru apelurile initiate din afara SEE, daca acordurile internationale in vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare.

Masurile ANCOM pentru stabilirea tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte mobile au fost consultate la nivel national in perioada august – septembrie 2019, agreate cu industria din Romania, in octombrie, si notificate Comisiei Europene, BEREC si autoritatilor nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

In data de 15 noiembrie 2019 Comisia Europeana a comunicat ANCOM ca nu are observatii fata de masura propusa.

In urma parcurgerii procesului de consultare nationala si europeana, ANCOM a comunicat, la sfarsitul lunii noiembrie, deciziile furnizorilor.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×