Răsturnare de situaţie în cazul craiovenilor care au bătut doi poliţişti: De la pedepse cu suspendare au ajuns în regim detenţie

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
07/07/2016, 09:25
Răsturnare de situaţie în cazul craiovenilor care au bătut doi poliţişti: De la pedepse cu suspendare au ajuns în regim detenţie

Celor cinci craioveni acuzaţi că, la începutul lunii septembrie 2015, au bătut doi poliţişti, li s-au schimbat pedepsele din închisoare cu suspendare în închisoare cu executare. Sentinţa definitivă, dată marţi de Curtea de Apel Craiova, a fost pusă în aplicare de poliţişti, cele cinci persoane fiind trimise în spatele gratiilor.

Poliţiştii de la Secţia 3 din Craiova au reţinut, marţi, cinci persoane, toate din municipiu, pe numele cărora magistraţii Judecătoriei Craiova emiseseră mandate de executare a pedepsei privative de libertate pentru ultraj şi lovire. Este vorba de cei cinci craioveni care, la începutul lunii septembrie 2015, au lovit cu pumnii şi picioarele doi poliţişti de la Secţia 3 şi care, după ce au fost reţinuţi şi apoi arestaţi preventiv, au scăpat de închisoare, fiind condamnaţi cu suspendare.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Anchetatorii au reţinut la acea vreme că, în noaptea de 1 spre 2 septembrie, în jurul orei 1.30, mai multe persoane au sunat la 112 şi s-au plâns că o familie de romi de pe strada Drumul Muntenilor face chef cu muzica dată la maxim. La adresa indicată a fost trimis un echipaj de la Secţia 3 Craiova, iar poliţiştii le-au cerut petrecăreţilor să oprească muzica. Mai multe persoane au început să-i înjure şi să-i ameninţe pe cei doi agenţi, care, în final, au fost loviţi cu pumnii şi picioarele. Poliţiştii au cerut sprijinul mai multor echipaje de poliţie şi jandarmi, care i-au ridicat şi dus la audieri pe scandalagii, în speţă Marian Costescu, Cosmin Costescu, Elena Gabriela Ţiclete, Paul Toader şi Ana Maria Drăghici. Cei cinci au fost arestaţi preventiv pe 3 septembrie 2015, iar în referatul prin care au solicitat arestarea acestora procurorii craioveni au precizat că, „în noaptea de 1 spre 2.09.2015, orele 1.40, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, doi poliţişti din cadrul IPJ Dolj au fost loviţi cu pumnii şi picioarele de numiţii Costescu Mircea Marian, Costescu Mircea Cosmin, Ţiclete Elena Gabriela, Toader Paul şi Drăghici Ana Maria. La data de 3.09.2015, Judecătoria Craiova a admis propunerea Parchetului şi a dispus arestarea preventivă a celor cinci inculpaţi pe o perioadă de 30 de zile“.

După două săptămâni de la scandal, cei cinci craioveni au şi fost trimişi în judecată, iar sentinţa în acest dosar de ultraj s-a dat pe 20 noiembrie 2015, magistraţii de la Judecătoria Craiova condamnându-i pe cei cinci la închisoare cu suspendare. Pentru că şi-au recunoscut faptele, Mircea Marian Costescu a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare, iar ceilalţi patru inculpaţi au fost condamnaţi la câte doi ani şi opt luni de închisoare, tot cu suspendare. Tot atunci, instanţa a mai dispus ca inculpaţii să facă câte 100 de zile de muncă în folosul comunităţii, eliberându-i din arest şi pe Cosmin Costescu, Marian Costescu şi Paul Toader, după ce Ana Maria Drăghici şi Gabriela Ţiclete fuseseră eliberate pe 1 octombrie 2015, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj.

Situaţia celor cinci craioveni a luat însă altă turnură la apel. Curtea de Apel Craiova, în sentinţa pronunţată marţi, 5 iulie, şi rămasă definitivă, a decis ca toţi cei cinci inculpaţi să-şi execute pedepsele primite iniţial în regim de detenţie. „Admite apelul. Desfiinţează în parte sentinţa penală în ceea ce priveşte latura penală, în sensul că înlătură aplicarea disp. art. 91 şi următoarele Cod Penal pentru toţi inculpaţii, urmând ca pedepsele aplicate inculpaţilor să fie executate în regim de detenţie (…) Cheltuielile judiciare în apel rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorilor din oficiu în cuantum de 2.600 lei (520 lei pentru fiecare inculpat) se va suporta din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică de la 05.07.2016“, se menţionează în soluţia Curţii de Apel Craiova.

Prin urmare, poliţiştii nu au făcut altceva decât să pună în aplicare cele cinci mandate de executare a pedepsei privative de libertate pentru „Marian Costescu, 41 ani, condamnat la patru ani pentru comiterea infracţiunii de ultraj şi lovire; Cosmin Costescu, 23 ani, condamnat să execute o pedeapsă de doi ani şi opt luni pentru ultraj şi lovire; Paul Toader, 50 ani, care are de executat doi ani şi opt luni de închisoare pentru ultraj; Gabriela Ţiclete, 34 ani, care are de executat aceeaşi pedeapsă pentru comiterea infracţiunii de ultraj şi lovire, şi Ana Maria Drăghici, 30 ani, având o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de ultraj şi lovire“, potrivit anunţului făcut ieri de IPJ Dolj.

SURSA: romaniatv.net

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×