Raed Arafat a anunțat în timpul citirii Ordonanței Militare nr 4. că toate cadrele medicale care vor refuza internarea pacienților fie că sunt infectați cu coronavirus, fie că nu, vor fi aspru pedepsiți. Secretatul de stat a mai precizat și ce se va întâmpla cu medicii care vor fi detașați în alte localități.
Medicii nu au voie să refuze internarea pacienților, spune Raed Arafat
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) Raed Arafat a declarat în urmă cu puțin timp că refuzul de internare a unui pacient cade sub incidență penală. Fondatorul SMURD susține că niciun pacient nu va fi refuzat pe motiv că este diagnosticat cu COVID-19 sau nu.
„Refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale cade sub incidența penală. Pacienții nu pot fi refuzați pe motivul că nu există confirmarea că sunt pozitivi sau negativi”, a spus secretarul de stat.
Ce se întâmplă cu cadrele medicale detașate în altă localitate
Totodată, Raed Arafat a mai explicat că potrivit Ordonanței Militare nr. 4 adoptată în seara aceasta, 29 martie, niciun cadru medical nu are voie să refuze detașarea. Este vorba de medici primari, specialiști, rezidenți sau angajați ai unităților sanitare.
„Aceștia nu pot refuza detașarea. Dacă detașarea se face în altă localitate decât cea de domiciliu, autoritățile locale au obligația de a le asigura cazarea și masa”, a completat secretarul de stat.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
De asemenea, începând de acum se va impune și o măsură în ceea ce privesc ambulanțele. Acestea vor trece pe timpul instituirii stării de urgență în țara noastră în subordinea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență.
„Al treilea ordin este punerea în aplicare a unui fragment din decretul prezidențial. Inspectorul general al ISU poate emite ordine obligatorii pentru serviciul de ambulanță.
Completarea echipajelor de pe ambulanță pot fi completate cu paramedici ai ISU, la nevoie. Pot fi modificate turele, dacă acest lucru devine necesar. Ultimul ordin va fi corelat cu ceea ce s-a văzut ieri la spitalul ROL 2.
Același model urmează să fie realizat la Constanța. La Constanța va fi spitalul CFR. Personalul va colabora, desigur, cu MAPN”, a mai adăugat Raed Arafat.