Răceală sau gripă? Iată semnele care te ajută să le deosebeşti

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
20/02/2018, 11:36
Răceală sau gripă? Iată semnele care te ajută să le deosebeşti

Specialiştii explică diferenţele clare între cele două afecţiune şi când este cazul să apelezi la medic, scrie realitatea.net.

Gripa

Gripa debutează brusc, cu febră mare, posibil să treacă de 39 de grade Celsius. De asemenea, aceasta vine însoţită de dureri de cap severe, ameţeală mai ales atunci când încerci să te ridici din pat. Sunt prezente şi durerile musculare, intervine oboseala şi slăbiciunea pentru mai multe zile. Adeseori jena în piept poate deveni gravă, accesele de tuse sunt severe şi te epuizează. Nasul înfundat şi durerile de gât se manifestă foarte rar.

Tratament: Într-o primă fază, în cazurile complicate, bolnavii pot primi antivirale. Antibioticul se recomandă dacă se ajunge la complicaţii cu suprainfecţie bacteriană. Tratamentul trebuie urmat numai la indicaţia medicului. Unii specialiştii recomandă chiar vaccinarea antigripală.

Complicaţii: Agravează bolile cronice pe care le are pacientul şi produce decompensarea, dar şi pneumonie, bronşită.

Răceală

Răceala reprezintă o febră scăzută, sub 39 de grade C. Durerile de cap au o intensitare mică şi nu alterează starea generală. Nasul înfundat frecvent împreună cu strănutul şi roşu în gât sunt alte caracteristici. De asemenea, durerea de gât este însoţită de o senzaţie de mâncărime în gât. Conform doctorulzilei.ro, tusea este una seacă, având o durată mai scurtă (câteva zile-o săptământă, în gripe poate ajunge şi la o lună).

Tratament: Se recomandă paracetamol, vitamina C, siropuri de tuse, ibuprofen, multe lichide. În cazul în care simptomele se accentuează, trebuie consultat un medic.

Complicaţii: Otită, sinuzită, astm bronşic.

Prin urmare, pentru a preveni aceste două probleme, spală-te pe mâini cu apă şi săpun, dezinfectează suprafeţele comune şi evită contactul cu persoane bolnave.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×