Jafuri sub ameninţarea macetei, în Puerto Rico. Cum îşi păzesc oamenii agoniseala de-o viaţă

Filon Stan   
în Galerie foto
02/10/2017, 14:22
Jafuri sub ameninţarea macetei, în Puerto Rico. Cum îşi păzesc oamenii agoniseala de-o viaţă GALERIE FOTO

Furturi, jafuri sub ameninţarea pistoalelor sau chiar a macetelor în Puerto Rico! Toate acestea, sub protecţia întunericului. La 10 zile după trecerea uraganului Maria, Puerto Rico este tot fără electricitate şi internet, iar cozile la alimente sau combustibil sunt interminabile.

O familie din Guaynabo a stat de vorbă cu presa locală. Alejandro şi Juana Araujo, alături de fiul lor Xavier, sunt îngrijoraţi din cauza informaţiilor contradictorii care circulă pe cale orală. Ei ascultă totuşi şi radio, când au baterii, şi se deplasează mergând pe jos, în loc să îşi conducă automobilul, pentru a face economie de benzină. Furturile semnalate pe insulă le-au insuflat un profund sentiment de insecuritate. „Ca măsură de precauţie, dorm afară alături de câine, cu o macetă în mână, pentru că prefer să am ceva în mână decât să mă simt lipsit de orice putere”, a declarat Alejandro, un informatician în vârstă de 53 de ani. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Puerto Rico, după uraganul Maria. Electricitatea va reveni peste şase luni

Fără electricitate, alarmele de securitate ale locuinţelor nu mai funcţionează, iar vecinii s-au organizat pentru a utiliza claxonul automobilelor dacă văd bande de hoţi. „Poliţia este foarte ocupată. Există mai puţină vigilenţă şi unii vor să profite de această situaţie”, a deplâns Alejandro. Autorităţile nu au dezvăluit numărul persoanelor arestate, însă comercianţii din Puerto Rico vorbesc despre jafuri la scară mare, în special la câteva ore după trecerea uraganului, în dimineaţa zilei de 20 septembrie.

Uraganul Maria a ”distrus complet” Puerto Rico, a afirmat preşedintele american, Donald Trump, după ce a declarat stare de catastrofă naturală pe această insulă din Caraibe. „Puerto Rico este absolut anihilat. Insula se află într-o stare foarte, foarte delicată… Reţeaua electrică este distrusă”, a adăugat preşedintele Statelor Unite în marja Adunării Generale a ONU de la New York.

Primarul capitalei portoricane, Carmen Yulin Cruz, se aşteaptă ca Puerto Rico şi cei 3,5 milioane de locuitori ai săi să nu aibă energie electrică timp de patru până la şase luni. Uraganul Maria a ajuns miercuri în Puerto Rico, cu rafale de vânt de 250 de kilometri pe oră, smulgând copacii din pământ. Cel puţin două treimi din insulă este foarte afectată. 10 oameni au murit.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×