PNL și PSD au inaugurat noua sesiune de racolări. Mizele sunt moțiunea de cenzură și șefia Senatului – UPDATE

Adrian Ilie   
în Stiri mondene
03/02/2020, 12:55
PNL și PSD au inaugurat noua sesiune de racolări. Mizele sunt moțiunea de cenzură și șefia Senatului – UPDATE
Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu (C), participa la sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, dedicata angajarii raspunderii Guvernului in fata Parlamentului asupra proiectului de lege privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, miercuri, 29 ianuarie 2020. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Social-democrații au avut timp de câteva ore majoritatea parlamentară necesară pentru adoptarea moțiunii de cenzură împotriva cabinetului Orban, au pierdut-o timp de jumătate de oră și au recuperat-o pe seară. Deosebit de crâncenă este competiția de la Senat, unde miza este dublă – atât soarta moțiunii de cenzură, cât și alegerea noului președinte al Senatului. Inițial, azi dimineață părea că PSD a obținut minimul de 233 de voturi, după ce deputații Georgian Pop și Corina Bogaciu, plecați la Pro România, și-au oficializat întoarcerea în PSD, potrivit HotNews. Anterior, președintele Marcel Ciolacu anunțase că PSD, împreună cu UDMR și Forța Națională, partidul lui Teodor Meleșcanu, ar avea 232 de voturi asigurate în favoarea moțiunii, cu unul mai puțin decât minimul necesar pentru adoptare.

UPDATE 17.20: Senatorul de Dolj Eugen Gioancă și-a anunțat, la începutul ședinței de plen a Senatului, trecerea de la grupul PSD la cel al PNL, moment în care social-democrații pierdeau atât majoritatea necesară pentru moțiune, cât și majoritatea la Senat care le-ar fi permis să obțină șefia acestei Camere. Gioancă a intrat în Parlament abia din vara anului trecut, el ocupând locul lui Claudiu Manda, care a fost ales europarlamentar. Imediat, Sorin Emanueul Botnariu, senatori neafiliat de Ilfov, și-a anunțat reîntoarcerea în PSD, partid pe care îl părăsise în 2019.


Pop și Bogaciu, reprimiți în PSD

Georgian Pop a trecut de la PSD la Pro România, partidul lui Victor Ponta, în februarie 2019. Ca deputat al Pro România a votat moțiunea de cenzură în urma căreia a fost demisă Viorica Dănciă din funcția de premier, și a votat pentru învestirea guvernului Orban, în pofida dorinței președintelui partidului, Victor Ponta. La scurtă vreme a părăsit Pro România și a rămas deputat neafiliat.

Corina Bogaciu a demisionat din PSD în octombrie 2018 și s-a afiliat ulterior tot partidului lui Ponta. Bogaciu este nepoata lui Florentin Pandele, primarul din Voluntari, ea fiind aleasă deputat în 2016 pe lista PSD din Ilfov.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, la finele ședinței Comitetului Executiv Național, că social-democrații și aliații săi dispun de 232 de voturi pentru moțiune, urmând să continue discuțiile cu alți parlamentari care ar putea susține demiterea Guvernului.

”Matematic avem 232 de voturi (…) În cazul în care un parlamentar PSD nu votează moțiunea sau lipseste nemotivat în ziua în care va fi votul o perioadă, respectiv până după alegerile generale, va fi suspendat din PSD va fi suspendat din PSD. Cu alte cuvinte, nu va participa pe listele Partidului Social Democrat la viitoarele alegeri”, spunea Marcel Ciolacu.

Totodată, Ciolacu anunța că vor continua discuțiile cu alți parlamentari pentru a-i determina să voteze împotriva guvernului Orban.

Moțiunea de cenzură ajunge în plenul reunit

Moțiunea ”Guvernul Orban/PNL- privatizarea democrației românești” a fost inițiată de către PSD ca urmare a angajării răspunderii Guvernului pe proiectul de lege prin care primarii urmează să fie aleși în două tururi. Textul moțiunii va fi citit astăzi în plenul reunit ale celor două Camere ale Parlamentului.

”Nu știu ce se va întâmpla în Parlament, dar nu mă las judecat de actuala majoritate, care nu are nicio legătură cu interesele României. Nu mi-e teamă de ei şi, indiferent ce se va întâmpla în următoarea perioadă, noi avem un singur lucru de făcut: să răspundem aşteptărilor românilor, să ne ducem pentru fiecare român, să le arătăm visul nostru, credinţa noastră şi puterea de a realiza, să reuşim în toate alegerile care vor urma indiferent că sunt alegeri într-un tur, în două tururi, alegeri directe, indirecte, că vor fi parlamentare la termen sau anticipate – să câştigăm alegerile”, a declarat, duminică, premierul Ludovic Orban, la Consiliul Național al PNL.

Până acum, PNL, USR, PMP, ALDE și Pro România au anunțat că nu vor vota moțiunea de cenzură.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×