Programul Prima Casă 2019, schimbări majore! Ce se întâmplă cu fondurile și prețurile apartamentelor

Silviu Ghering    Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
04/12/2018, 09:20
Programul Prima Casă 2019, schimbări majore! Ce se întâmplă cu fondurile și prețurile apartamentelor
Schimbări în privința programului Prima Casă 2019!

Fondurile pentru programul Prima Casă vor scădea cu până la 25%, prin urmare, prețurile la locuințe vor stagna anul viitor. Specialiștii care au înfăptuit un studiu arată că piața imobiliară din 2019 aduce și lucruri pozitive, dar și recomandări în tranzacționări pentru clienți și agenții imobiliari, de precauție, conform News.ro.

De asemenea, aceștia susțin că cererile pentru locuință sunt în creștere în continuare, dovadă a solicitărilor pentru autorizații de construcție. Se pare că doar în primele șapte luni ale acestui an au fost înfăptuite 24.950 de autorizații pentru clădirile rezidențiale. Datele de la Institutul Național de Statistică( INS) demonstrează faptul că în primele luni ale anului precedent au fost cu până la 7,6% mai puține astfel de cereri. În situația de fașă a pieței imobiliare, ROBOR nu va depăși 3,5%, calculat la 3 luni de zile.

Programul Prima Casă 2019 anunță schimbări!

Estimările realizate cu ajutorul platformei Imobiliare.ro, de RE/MAX, agenție imobiliară din București, arată că prețurile locuințelor vor stagna în anul 2019.”Pe de altă parte, analiştii estimează că în 2019 preţurile locuinţelor vor stagna, eventual pot înregistra o uşoară creştere, urmând ca până în 2022, la nivelul marilor oraşe, acestea să ajungă la valori mai mari, cu precădere în zonele cu potenţial crescut de dezvoltare economică. 

Programul Prima Casă 2019
Programul Prima Casă 2019

Mai mult, ROBOR – cel puţin în cazul raportării la un interval de 3 luni – nu va depăşi nivelul de 3,5%. O tendinţă interesantă în marile aglomerări urbane, care s-a remarcat în ultimele 12 luni şi se va menţine şi în viitor, este dezvoltarea unor proiecte rezidenţiale cu potenţial în jurul centrelor de business”, arată comunicatul .

Daniel Crainic, director de marketing, despre prețuri

Directorul de marketing Imobiliare.ro, Daniel Crainic, a afirmat că cei care vor avea în vedere cumpărarea unei locuințe în 2019, vor fi mai pretențioși.Vom vedea în marile oraşe primele livrări de locuinţe din noua generaţie, conceptele pregătite după criză. Bineînţeles, vor exista diferenţe de la un oraş la altul şi probabil că cel mai bine vor performa centrele regionale precum Timişoara, Cluj sau Iaşi, dar şi oraşe de dimensiuni medii care trec printr-o perioadă bună, precum Sibiu, Oradea, Arad.

Ne aşteptăm la un 2019 bun, cu o cerere sănătoasă şi preţuri în curs de stabilizare”, declară acesta.  ”Odată cu majorarea cererii, în 2018 s-a remarcat inclusiv o creştere a preţurilor pentru locuinţe atât în Bucureşti, cât şi în centrele regionale: Cluj-Napoca (sub 1%, până la o medie de 1.500 euro /mp), Iaşi (+2,9%, de la 1.016 euro / mp la 1.045 euro / mp), Timişoara (+0,3%, de la 1.200 euro / mp la 1.204 euro / mp)”, potrivit comunicatului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×