Prognoza meteo pentru weekend-ul 19-20 octombrie. Temperaturi de vară în toată țara

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
17/10/2019, 15:32
Prognoza meteo pentru weekend-ul 19-20 octombrie. Temperaturi de vară în toată țara
ANM anunță vreme frumoasă în weekend. Sursa foto: adevarul.ro

Administrația Națională de Meteorologie a transmis prognoza meteo pentru weekend-ul 19-20 octombrie 2019, iar veștile sunt cât se poate de bune. Chiar dacă toamna și-a intrat pe deplin în drepturi, vremea se anunță neobișnuit de frumoasă, cu temperaturi specifice mai degrabă zilelor de vară.

Weekend-ul aduce temperaturi de până la 25 de grade în toată țara

În acest sfârșit de săptămână ne vom putea bucura din plin de razele soarelui, mai ales că mercurul din termometre va indica pe timpul zilei valori de peste 20 de grade Celsius în cea mai mare parte a teritoriului. Dimineața, însă, cerul va fi variabil, cu nebulozitate joasă sau ceaţă asociată cu burniță, mai ales în regiunile de estice și sud-estice.

De asemenea, vântul va sufla slab până la moderat în regiunile intracarpatice, unde minimele termice se vor situa între 6 și 15 grade Celsius, în vreme ce maximele pot ajunge până la 26 de grade. Temperaturi mai scăzute se vor înregistra în estul Transilvaniei, unde sunt așteptate și precipitații, însă doar pe arii restrânse.

Vreme numai bună pentru grătar în acest sfârșit de săptămână. Sursa foto: digi24.ro
Vreme numai bună pentru grătar în acest sfârșit de săptămână. Sursa foto: digi24.ro

Un val de aer cald face ca temperaturile să crească în aceste zile

Meteorologii pun creșterea anormală a temperaturilor din aceste zile pe seama unui val de aer cald care străbate Eropa Centrală și de Sud-Est, având influențe puternice și asupra  ţarii noastre. Prin urmare, până duminică, 20 octombrie, ne vom bucura de vreme neobișnuit de caldă pentru intervalul în care ne aflăm, urmând ca de săptămâna viitoare să avem parte de scăderi bruște ale valorilor termice.

Este vorba de circulaţia maselor de aer care se face în general pe direcţie nordică sau sudică. Când circulaţia aerului se face pe direcţie nordică, nord-vestică vorbim de o răcire, de o pătrundere de masă de aer mai rece, uneori mase de aer polar, iar când se face din direcţie sudică, sud-vestică discutăm de încălziri de creşteri ale valorilor termice. În general în perioada aceasta de tranziţie între anotimpuri, atât toamna, cât şi primăvara, avem astfel de perioade cu vreme mai caldă sau mai rece decât în mod normal până când se stabilzează circulaţia şi masele de aer”, au declarat specialiștii de la ANM.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×