Vara temperaturi de 50 de grade Celisus şi ierni fără zăpadă, asta va fi vrema în România, în viitorul apropiat. Chiar şi acum, România se confruntă cu o secetă cum nu a mai fost de 40 de ani.
Veri cu temperaturi de 50 de grade Celsius şi ierni fără zăpadă
Vremea se schimbă în România. Iernile vor fi fără zăpadă, iar verile vor aduce temperaturi de 50 de grade Celsius. Iarna aceasta, este cea de-a doua de acest fel, sărăacă în precipitaţii, fapt care îi nelinişteşte pe agricultori. Aceşti susţin că producţia va fi mică, iar preţurile vor creşte.
Scenariile făcute de meteoroloogi arată că în următorii 30 de ani temperaturile vor creşte. Schimbările aduse de vreme pot fi dramatice, avertizează meteorologii.
Batem record după record în materie de căldură
″În următorii 30 de ani am putea avea 50 de grade celsius în loc de 44,5. E vorba de cea mai mare temperatura înregistrată. Sunt indicii că anul 2020 va fi un an record.
La nivelul României 2019 a fost cel mai călduros an începând din 1900, la nivel global a fost al doilea cel mai călduros, statistic vorbind, anii călduroşi vin din ce în ce mai mulţi”, a spus Roxana Bojariu, climatolog ANM.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
De asemenea, experţii avertizează că iarna se va prelungi, dar temperaturile din timpul acesteia vor fi de primăvară. Zăpada va dispărea. Seceta se va instala în zonele din vestul şi, sudul României, afectate şi acum de secetă.
„Chiar dacă noi am modificat deja clima, această modificare se poate modifica şi mai mult în viitor încă să nu mai putem ţine pasul cu ea„, a mai spus Roxana Bojariu.
Agricultorii spună că anul acesta este al doilea de secetă şi că se aşteaptă lan un sezon dezastru. Praful se ridică la 2-3 metri în spatele utilajelor agricole, ceea ce nu este bine deloc.
În mod normal, pe aceste terenuri trebuia să băltească apa sau să fie acoperite de zăpadă. „Vorbim de sudul României, Estul, zona Moldovei, Bărăgan, Dobrogea, Banat şi Crilana.
Ne apropiem de perioada în care plantele reintră în vegetaţie şi avem un defecit mare de apă în sol, pentru culturile de grâu şi orz”, a spus Daniel Alexandru, agrometeorolog ANM.
Seceta loveşte atât agricultorul cât şi clientul final. „Vom avea foarte mari probleme. Şi atunci automat îţi vine greu să investeşti într-o cultură din care nu şti cât vei scoate”, a declarat Călin Ionescu, inginer agronom.
De asemenea, temperaturile mari au dus la apariţia dăunătorilorşi bolilor. Astfel, agricultorii se îndreaptă către recolte exotice. Aceştia au început să cultive cartof dulce, kiwi, fasole africană, curmal chinezesc şi chiar măslini.