Produs tradițional românesc, produs cu carne importată! Ce a ajuns salamul de Sibiu

Produs tradițional românesc, produs cu carne importată! Ce a ajuns salamul de Sibiu
Salamul de Sibiu este produs exclusiv din carne de import. Sursa foto: click.ro

Salamul de Sibiu este al doilea produs românesc recunoscut la nivel european, după Magiunul de Prune Topoloveni! Ei bine, produsul tradițional este fabricat exclusiv din carne din import întrucât producătorii achiziţionează materie primă doar din unităţi autorizate prin ştampila ovală.

Salamul de Sibiu este produs exclusiv din carne de import

„În momentul de faţă, noi toţi făcând schimburi intracomunitare, suntem agreaţi cu ştampilele ovale. Ştampila Ovală înseamnă doar carne din afară, carne, slănină din afară. Din România, în acest moment, pe ştambile hexagonale, ştiţi că e ştampila de tranzit, nu achiziţionăm carne”, a explicat vineri, Carmen Gavrilescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu la evenimentul „Zilele Salamului de Sibiu”, care a avut loc la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale.

Aceasta a mai spus că străinilor le place foarte mult Salamul de Sibiu, în special chinezilor. „Adresabilitatea cea mai mare este legată de publicul românesc, noi acolo ducem cele mai mari cantităţi. Dar să ştiţi că recunoaşterea prin Indicaţie Geografică Protejată a acestui produs, câştigul nostru cel mai mare e că l-am dus pe masa europenilor.

Chinezii sunt fani înrăiți ai Salamului de Sibiu

Oricine va veni străin în România, orice european, american şi orice naţie, chinezilor le place la nebunie, sunt uluiţi de acest salam, îl iubesc, platoul, starterul să fie cu Salam de Sibiu. Nu avem schimburi cu China, nu avem din punct de vedere sanitar veterinar, nu sunt schimburile cu China agreate pe crude uscate, pentru că nu au tratament termic profund. Aşa trebuie să fie, tratament termic peste 65 de grade, şi noi suntem cu tratament la rece”, a declarat Carmen Gavrilescu.

Preşedintele Asociaţiei a adăugat că materia primă provine în special din Spania, Italia şi Germania, unde competiţia pentru achiziţie e foarte mare din cauza pestei porcine. „Cărnurile sunt toate din perimetrul european, din Spania, Italia, Germani. Valul puternic este din China, ce se întâmplă în China şi Vietnam. Importurile Chinei s-au dublat. E o competiţie uluitoare în momentul de faţă, se vinde în avans. Producţia foarte multora era vândută până în luna martie anul viitor”, a mai explicat aceasta.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×