Guvernul Orban a sistat momentan discuțiile cu sindicaliștii și patronatele pe tema măririi salariului minim pe economie care este prevăzut pentru ianuarie 2020. Sindicaliștii propun varianta fostului cabinet condus de Viorica Dăncilă.
Guvernul Orban și sindicaliștii nu se pun de acord asupra măririi salariului minim
Update ora 15:30. „Patronatele susţin în cea mai mare parte propunerea noastră. În ceea ce priveşte sindicatele, acestea au venit cu nişte propuneri pe care le analizăm, dar ele vor sta mai degrabă la baza discuţiilor ulterioare pe care le vom avea în cursul anuluu viitor pentru a defini mecanismul legal prin care se va stabili creşterea salariului minim.
Am reţinut dorinţa unora de a ne baza pe prognoze pe anul care urmează. Sigur că de multe ori prognozele, vă dau un exemplu, bugetul pe 2019 a fost construit pe prognoza de creştere economică de 5,5% şi în realitate, creşterea pe 2019 probabil va fi de 4%”, a spus Ludovic Orban, în faţa sediului BNR, în urmă cu puțin timp, scrie Mediafax.
Sindicaliștii și patronatele au propus Guvernului Orban mărirea salariului minim pe economie cu 100 de lei, varianta Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Din păcate, premierul Ludovic Orban are un alt punct de vedere.
Patronatele din România sunt de părere că formula de calcul propusă de actualul Guvern va duce la înghețarea salariului minim într-o anumită perioadă de timp. Acesta este și motivul pentru care negocierile dintre Guvern și sindicate s-au blocat.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Actualul Guvern propupe o creștere de 7,2% a salariului minim pe economie
Guvernul Orban propune o mărire de doar 7,2% astfel încât salariul minim brut pe economie să ajungă la începutul anului viitor la 2.230 lei. Însă președintele Cartelului Alfa Bogdan Hosu propune revenirea la varianta Guvernului Dăncilă.
Cabinetul condus de Viorica Dăncilă a propus ca salariul minim garantat brut să fie de 2.260 de lei și să aibă loc în prima lună a anului 2020.
Nici Blocul Național Sindical nu este de accord cu actualul Guvern și propune o creștere și mai mare. Aceștia doresc ca salariul minim brut pe economie să ajungă la valoarea de 2.284 lei.
Premierul Ludovic Orban propune trei scenarii pentru majorarea salariului minim brut. Principalul scenariu luat în calcul de actualul Cabinet este majorarea salariului minim brut cu rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2019 (3,4%) și cu creșterea reală a productivităţii muncii pe persoană angajată în anul 2018 (3,7%).
În a doua variantă de creștere, ar urma să se țină cont și de dinamica creșterii economice. În a treia variantă salariul minim ar putea suferi modificări în funcție de rata șomajului.
Pe scurt, salariul minim pe economie urmează să crească de la 1 ianuarie 2020 de la 2080 de lei la 2.230 de lei brut, ceea ce înseamnă o creștere de 83 de lei net.