Turkmenistan este prima ţară care a interzis cuvântul „coronavirus” din vocabular şi a interzis răspândirea oricăror informaţii referitoare la COVID-19, cu riscul de a-şi pune cetăţenii în pericol, scriu cei de la Reporters Without Borders (RSF).
Prima ţară care a rezolvat problema! Autorităţile au interzis cuvântul „coronavirus” şi măştile chirurgicale
Mass-media controlată de stat nu are voie să folosească cuvântul „coronavirus” şi niciun fel de informaţie cu privire la pandemia care a afectat întreaga lume. În plus, broşurile cu informaţii distribuite în şcoli, spitale şi alte spaţii au fost scoase.
Dacă oamenii vor purta măşti sau dacă vor vorbi despre coronavirus pe stradă, în staţiile de autobus sau la magazine riscă să fie arestaţi de poliţiştii sub acoperire, conform jurnaliştilor din capitala Ashgabat.
„Au adoptat această metodă extremă de a eradica toate informaţiile despre coronavirus”
„Autorităţile turkmene şi-au respectat reputaţia şi au adoptat această metodă extremă de a eradica toate informaţiile despre coronavirus. Această negare a informaţiei nu numai că pune în pericol cetăţenii, dar reiterează regimul autoritar al preşedintelui Gurbanguly Berdymukhammedov.
Rugăm comunitatea internaţională să reacţioneze să reacţioneze şi să îl judece pentru că a încălcat în mod sistematic drepturile omului”, a spus Jeanne Cavelier, unul dintre oficialii RSF în Europa de Est şi Asia Centrală.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Cetăţenii din Turkmenistan au acces limitat la informaţii despre pandemia de coronavirus, iar conform autorităţilor, niciun caz de coronavirus nu a fost confirmat în ţară. Preşedintele, numit şi „Tatăl Protector”, a dat ordin pe 13 martie ca spaţiile publice să fie afumate cu o plantă tradiţională, numită „harmala”, ca măsură de protecţie.
Mai mulţi cetăţeni turkmeni au aşteptat în van în aeroportul din Moscova pentru un zbor care să îi ducă acasă
În Moscova, ambasada Turkmenă are o linie de telefon pentru cetăţenii ţării care sunt blocaţi în Rusia din cauza COVID-19. Însă, cei de la ambasadă refuză să le răspundă jurnaliştilor despre asistenţa oferită celor care vor să se întoarcă acasă.
Conform Radio Azatlyk, de când s-a închis ambasada, pe 17 martie, mai mulţi cetăţeni turkmeni au aşteptat în van în aeroportul din Moscova pentru un zbor care să îi ducă acasă pentru că nu au unde să stea.
În topul RSF pe 2019 în ceea ce priveşte libertatea presei, Turkmenistan este ultima în clasament. Este una dintre cele mai închise ţări. Guvernul controlează mass-media din ţară şi continuă să îi persecute pe jurnaliştii care dau informaţii în mass-media din exterior. Cei câţiva utilizatori de Internet pot accesa o versiune foarte cenzurată. De obicei, în cafenele stau pe net, acolo unde trebuie să se identifice.