Prima ședință online a Camerei Deputaților va avea loc la sfârșitul săptămânii viitoare. Amânarea plății ratelor la bănci va fi pe ordinea de zi

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
24/03/2020, 16:09
Prima ședință online a Camerei Deputaților va avea loc la sfârșitul săptămânii viitoare. Amânarea plății ratelor la bănci va fi pe ordinea de zi
Sala de plen a Camerei Deputaților/ Foto: Inquam Photos (George Călin)

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a pus pe ordinea de zi a plenului proiectul de modificare a Regulamentului astfel încât ședințele de plen  să se desfășoare și online. O astfel de ședință ar urma să aibă loc la finele săptămânii viitoare, când PSD speră să adopte o serie de proiecte de lege pe care le-a inițiat menite să reducă impactul economic al epidemiei de COVID-19.

O săptămână fără ședință de plen

Biroul Permanent a stabilit şi programul de lucru pentru această săptămână şi, în funcţie de evoluţia proiectelor depuse în comisii şi de rapiditatea de cum vin proiectele de la Senat, cele care au fost înregistrate la Senat ca primă Cameră. Ne punem speranţa ca săptămâna viitoare, la final, să avem un plen în care să adoptăm cât mai multe proiecte”,  a declarat liderul de grup al deputaților PSD, Alfred Simonis.

Simonis a precizat că majoritatea proiectelor de lege de pe ordinea de zi a Camerei trebuie aprobate mai întâi la Senat astfel că senatorii vor fi primii care vor avea o ședință la care participă de la distanță.

O altă problemă de ordin logistic este asigurarea capacității tehnice de lucru online a comisiilor de specialitate care trebuie să întocmească rapoartele pentru proiectele care trebuie să intre la plen.

Simonis a spus că PSD vrea să promoveze câteva proiecte de lege precum amânarea plății ratelor la bancă pentru persoane fizice și juridice și cel privind plafonarea prețurilor la alimentele de bază și la medicamente. Un altul se referă la amânarea plății utilităților pentru trei luni, iar un al patrulea este suspendarea plății chiriei pentru  firme și  persoane fizice.

Pe 19 martie, cele două Camere au aprobat decretul de instaurare a stării de urgență în absența parlamentarilor în sala de plen. Deși aceștia au participat de la distanță, nu se poate spune că a fost o ședință online. Practic, televiziunea publică a retransmis pe site-ul Camerei imaginile cu conducerea Parlamentului și staff-ul tehnic care se afla în sala de plen, în timp ce parlamentarii au  fost contactați telefonic.

Parlamentul online

În schimb, există un proiect prin care lucrările să se desfășoare online, atât în plen, cât și în comisii. Proiectul este vechi de acum opt ani și va permite organizarea ședințelor de plen și de comisii fără participarea fizică a parlamentarilor. Proiectul este mult mai avansat decât cel utilizat astăzi, la ședința de plen în care a fost aprobat decretul prezidențial privind starea de urgență.

În urmă cu opt ani, reprezentatul comunității armenilor din Parlament, deputatul Varujan Pambuccian propunea un proiect prin care forul legislativ să-și desfășoare integral activitățile pe internet, fapt ce ar fi dus la reducerea costurilor de funcționare la 20%, mai ales că la momentul respectiv, decembrie 2012, tocmai fusese ales un Parlament cu 588 de membri.

Atunci s-a făcut un mișto copios de mine și în presă și de colegii din Parlament. Au zis că vreau să votez în pijamale din vârful patului”, a spus Varujan Pambuccian într-o declarație pentru FANATIK.ro.

Însă epidemia de coronavirus obligă acum Parlamentul să se adapteze noii situații. Pe de o parte, interdicția privind adunările și măsurile de prevenție impun evitarea adunărilor. Pe de altă parte, Constituția prevede explicit că, pe timpul stării de urgență, Parlamentul trebuie să fie convocat în sesiune.

Acum însă se lucrează la un sistem integrat în care lucrările să se desfășoare fără niciun impediment, chiar dacă parlamentarii sunt la domiciliu. ”Am vorbit cu președintele Marcel Ciolacu săptămâna trecută și a fost extraordinar de deschis”, a declarat Varujan Pambuccian.

Sistemul va fi realizat în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale. ”S-a spus că o să ne intercepteze STS-ul, dar oricum majoritatea lucrărilor sunt publice. Sau că o să fim localizați prin GPS, dar asta se poate face și de companiile de telefonie mobilă”, a spus Pambuccian.

În esență, sistemul va impune ca toată hârțogăraia folosită actualmente să fie transpusă în format electronic, iar documentele să fie iscălite prin semnătură electronică. Participarea de la distanță a parlamentarilor va putea fi realizată inclusiv prin dispozitive mobile, caz în care vor fi implicați în actul de legiferare inclusiv parlamentari aflați în delegație care, în vechiul sistem, nu mai puteau participa la lucrări.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×