Președintele Iohannis: Se conturează o rectificare bugetară extraordinară pentru a aloca bani pentru sănătate

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
25/03/2020, 10:30
Președintele Iohannis: Se conturează o rectificare bugetară extraordinară pentru a aloca bani pentru sănătate
Președintele Klaus Iohannis Sursa foto: hepta.ro

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă la capătul unei ședințe cu responsabili din Guvern privind gestionarea epidemiei  de COVID-19.

UPDATE 16.00. Klaus Iohannis a anunţat miercuri că se conturează o rectificare bugetară extraordinară pentru a aloca mai mulţi bani pentru sănătate şi pentru protecţie socială.

Este nevoie de măsuri speciale în vremuri speciale. Noi am înţeles că şi românii au probleme imense, şi firmele au probleme foarte mari. Dorim să venim cu măsuri de sprijin şi pentru oamenii simpli, şi pentru firmele româneşti pentru a nu sacrifica mai mult decât este necesar. Criza se va termina la un moment dat, iar atunci ne dorim ca România să fie în stare să repornească imediat economia. Sunt două măsuri pe care le-am convenit: Se conturează o rectificare bugetară extraordinară care se face pe 2 paliere: mai mulţi bani pentru Sănătate, prima prioritate. Este evident nevoie şi de oameni şi de bani. A doua chestiune se referă la cei care nu mai pot merge la serviciu pentru că se închide firma sau intră în şomaj tehnic. Trebuie să suplinim banii pentru şomaj tehnic„, a declarat preşedintele.

Totodată, şeful statului a precizat că Guvernul este pregătit ca joi să dea OUG pentru amânarea plăţii ratelor la bancă.

„Guvernul este pregătit să dea mîine ordonanţă care permite amânarea plăţii ratelor la bancă, pentru persoanele fizice şi firmele din Româna, la cererea celor care au datorii la bănci. Ratele pot fi amânate cu până la 9 luni, până la finalul anului. Suntem convinşi că până atunci economia îşi va reveni”, a mai spus şeful statului.

Cinci miniștri invitați

La ședință participă premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela, ministrul Finanțelor Publice Vasile Cîțu, ministrul Apărării Naționale Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Virgil Popescu și ministrul Muncii și Protecției Sociale Violeta Alexandru.

La finalul ședinței, președintele României, domnul Klaus Iohannis, va susține o declarație de presă”, a precizat Administrația Prezidențială.

În ultimele zile, numărul cazurilor de coronavirus din România a avut o creștere alarmantă, ajungând, marți seara, la 794 de infectați. Până la această oră autoritățile au raportat și 13 decese.

Primul caz de coronavirus confirmat pe teritoriul țării a fost anunțat la 26 februarie. Pacientul care a fost confirmat cu coronavirus lucra la barul unui cetățean italian care a vizitat România la finele lunii.

Marți, 24 martie, ministrul de Interne Marcel Vela și secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu au prezentat, într-o declarație de presă, conținutul Ordonanței Militare 3, care impune restricții de circulație mai dure și carantina totală în România.

Noile măsuri intră în vigoare miercuri, de la ora 12.00.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×