Premierul Ludovic Orban anunță noi probleme în secțiile de vot din Diaspora: „Au fost în jur de 130 de cereri de înlocuire de membri”

Bogdan Solomon   
în Alegeri Prezidențiale 2019
09/11/2019, 15:55
Premierul Ludovic Orban anunță noi probleme în secțiile de vot din Diaspora: „Au fost în jur de 130 de cereri de înlocuire de membri”
Ludovic Orban dezvăluie problemele secțiilor de vot din Diaspora. Sursa foto: diasporaazi.ro

Sâmbătă, 9 noiembrie, românii din Diaspora continuă să voteze la alegerile prezidențiale, însă procesul nu este lipsit de probleme, după cum anunță premierul Ludovic Orban. Într-un interviu acordat la capătul vizitei efectuate la Ministerul Afacerilor Externe, șeful Executivului a dezvăluit că în unele secții de vot din străinătate lipsesc o parte dintre membri, fiind depuse în jur de 130 de cereri de înlocuire a acestora.

Ce spune Ludovic Orban despre problemele din secțiile de vot

Procesul de votare se derulează în condiţii bune. Sigur, că au apărut mici situaţii. Mi-a spus domnul ministru, legat de viteaza foarte lentă de reacţie a Biroului Electoral, în cursul zilei de ieri, în cazul înlocuirilor de delegaţi la secţiile de votare, respectiv a suplimentărilor de delegaţi la secţiile de votare, în care neavând decât două şedinţe Biroul Electoral pentru secţiile din străinătate, a aprobat foarte târziu solicitările de înlocuire.

Astăzi, au fost în jur de 130 de cereri de înlocuire şi tot cam atâtea, 113, dacă ţin bine minte, de suplimentare. Astăzi sunt 100 de cereri de suplimentare care sperăm să fie aprobate cât mai repede, pentru a asigura personalul necesar derulării în bune condiţii la nivelul fiecărui Birou Electoral de secţie de  votare”, a declarat Ludovic Orban.

„Astăzi și mâine, înlocuirea se face numai în situații excepționale”

Totodată, prim-ministrul a subliniat că în prima zi de vot înlocuirea membrilor s-a desfășurat cu mai mare ușurință, însă de astăzi procesul devine din în ce mai dificil de realizat. Potrivit liderului PNL, substituirea membrilor din cadrul secțiilor de votare va fi posibilă numai în cazurii excepționale.

În prima zi a existat posibilitatea de înlocuire. Începând de astăzi şi mâine, înlocuirea se face numai în situaţii excepţionale, dar suplimentările se pot discuta. Înlocuirile se fac atunci când titularul care reprezintă un partid politic în Biroul Electoral al secţiei de votare nu se prezinta, se formulează din partea partidului cerere de înlocuire. Aceste cereri sunt importante, pentru că nu toate secţiile au numărul de reprezentanţi, să zic, din partea fiecărui partid. Sunt multe secţii care au 5,6,7 reprezentanţi  şi pentru derularea în bune condiţii a procesului electoral este nevoie de  un număr cât mai larg de  reprezentare şi pentru a nu lăsa secţii cu numere foarte mici de reprezentanţi”, a mai spus Orban.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×