Povestea lingurarului cu două facultăți! ”Preafericitul îmi spunea《Măi, blondule!》”

Claudiu Ilie   
în Stiri mondene
09/05/2018, 11:37
Povestea lingurarului cu două facultăți! ”Preafericitul îmi spunea《Măi, blondule!》”
Povestea lingurarului cu două facultăți

Părinții săi erau oameni sărmani. Tatăl era fierar, iar mama lui lucra la CAP, dar mereu au spus că el trebuie să învețe. Și a învățat pentru ei. Și-a făcut părinții mândri. Vorbim despre Dorel Burduja, lingurarul cu două facultăți care călăuzește suflete. A terminat cu brio Facultatea de Matematică, dar și Teologia, deși provine din cea mai săracă comunitate din Botoșani.

În prezent, Dorel Burduja este preotul paroh al Bisericii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril“ din satul Piciorul Lupului, comuna ieşeană Ciurea și are în spate o experiență de 22 de ani. „Eu sunt dintr-o familie de lingurari. La vremea aceea nu ne consideram romi, deşi suntem cei mai închişi la culoare. Când eram mai mic mă luau oamenii în râs, dar nu cu răutate, zic eu. Mai târziu, când am mai crescut, am văzut clar care sunt originile mele, de lingurar. Nu ne putem ascunde de noi înşine. Ar fi cea mai mare greşeală“, povesteşte pentru adevărul.ro Dorel Burduja. „Şi tata şi mama munceau foarte mult. Ţin minte că tata avea mâinile crăpate de la baros şi forjă. Era un bun meseriaş şi era căutat. Mama muncea la CAP. Era greu să aibă grijă şi de copii şi să meargă la muncă. Dacă ne lăsăm bătuţi, nu rezolvăm nimic. Dacă ne lăsăm îngenuncheaţi de o glumă, de o vorbă aruncată, dacă ne ascundem după sărăcie sau alte probleme, nu ne ajutăm deloc. Tot acolo vom rămâne. Trebuie să înveţi să lupţi pentru ceea ce crezi şi pentru ceea ce-ţi doreşti cu adevărat. Şi eu am vrut să fac carte“, adaugă preotul.

Lingurarul cu două facultăți, ghidat spre școală de părinții săi

Totodată, Dorel Burduja spune că a fost mereu susţinut de părinţii săi. Deşi erau lingurari săraci, şi-au dorit tot ce este mai bun pentru copiii lor. De altfel, viitorul profesor-preot învăţa cel mai bine şi era pasionat mai ales de matematică. „Tata şi cu mama, deşi au fost oameni săraci, au ştiut un singur lucru: copiii trebuie să înveţe carte. Tata şi mama au muncit pe rupte. S-au privat de o viaţă mai bună şi au luptat să-şi dea copiii la şcoală. Părinţii mei nu concepeau ca noi să nu facem facultate. Nu le-a păsat cât de greu a fost, dar au încercat mereu să ne ajute la şcoală. Eu eram mândru când îl vedeam pe tata venind la şcoală. El, când vedea că învăţ bine, pleca zâmbind şi mulţumit. Ştia că educaţia ne va face oameni“, spune Dorel Burduja.

Dorel Burduja s-a ţinut de carte şi a răsplătit eforturile părinţilor săi. După ce a terminat liceul în 1986, a plecat în armată, iar imediat după satisfacerea stagiului militar a intrat la Facultatea de Matematică a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi. „Eram pasionat de matematică, de lumea raţiunii“, spune preotul. În anul II de facultate, spune Dorel Burduja, a descoperit drumul credinţei: „L-am cunoscut pe Dumnezeu în timp ce urmam cursurile Facultăţii de Matematică. Am fost şi m-am spovedit la Sihăstria, la părintele Irineu Curtescu, primul meu duhovnic. Şi am descoperit o lume nouă, lumea credinţei“. În 1992, a terminat cu brio Facultatea de Matematică. Imediat, s-a înscris şi a fost admis la Facultatea de Teologie, Secţia Pastorală. În 1996, termină şi facultatea de Teologie. În timpul cursurilor la Teologie, s-a întreţinut la Iaşi lucrând ca profesor de matematică. A predat ştiinţele exacte şi a fost chiar şi director, în acest interval de patru ani, al Şcolii numărul 41 din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Iaşi. După ce a terminat Teologia, în 1996, Dorel Burduja a fost hirotonit şi făcut preot. A slujit până în 2003 în comuna natală, în satul Alba, Hudeşti. Mai apoi, începând din 2003 şi până astăzi, slujeşte în satul Piciorul Lupului, comuna Ciurea.

Preotul lingurar cu două facultăți îi încurajază pe copiii romi să meargă la școală

Glumele cu tentă etnică, spune Burduja, nu l-au lezat niciodată. „Până chiar şi Preafericitul îmi mai spunea «Măi, blondule!». Dar eu totodeauna l-am iubit şi l-am stimat. De la el am învătat teologie, am învăţat să fiu preot. Chiar el m-a chemat la preoţie. Am învăţat o groază de lucruri, pastorală, liturgică“, spune Dorel Burduja.

Părinţii săi au murit, dar spune că prin realizările sale i-a făcut fericiţi. Nu s-a dezis niciodată de originile sale şi păstrează legătura inclusiv cu etnicii romi din Zanea, comunea Ciurea. Militează însă pentru educarea copiilor romi şi consideră că aceasta este salvarea comunităţii din care provine.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×