Postul Crăciunului. 10 lucruri pe care nu trebuie să le faceți până pe 24 decembrie

Silviu Ghering    Claudiu Melinte   
în Stiri mondene
27/11/2018, 12:25
Postul Crăciunului. 10 lucruri pe care nu trebuie să le faceți până pe 24 decembrie
Postul Crăciunului se cinstește prin mâncăruri simple, fără produse animale, peștele fiind singura excepție

Crăciunul este cea mai mare sărbătoare a creștinătății, nașterea Mântuitorului Iisus Hristos în ziua 25 a lunii decembrie. Înaintea acestei mai bucurii din viața oricărui creștin credincios, trecem 40 de zile în Postul Nașterii Domnului, „rânduit de Biserică pentru a pregăti pe credincioși spre cuviincioasa întâmpinare și serbare a marelui praznic al nașterii cu trup a Mântuitorului”, după cum aflăm de pe www.crestinortodox.ro „cea mai mare comunitate ortodoxă din lume” după cum se autointitulează.

Postul Nașterii Domnului, sau Postul Crăciunului, după cum este cunoscută mai bine această perioadă, este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil. Începe în 15 noiembrie (se lasă sec în seara lui 14 noiembrie, ziua Sfântului Filip, iar dacă se întâmplă ca această dată să cadă miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte). Postul Crăciunului se ține până în Ajunul Crăciunului, ziua dinaintea marii sărbători, 24 decembrie inclusiv.

Postul Crăciunului. 10 lucruri pe care nu trebuie să le faceți până pe 24 decembrie

Deși ne aflăm, iată, în plin post, sunt mulți creștini care nu știu toate faptele supuse păcatului, ce nu trebuiesc săvârșite sub niciun chip în această perioadă de abstinențe. Pentru că nu numai abținerea de la anumite alimente înseamnă să ținem post. FANATIK.RO vă „spune” 10 lucruri pe care nu trebuie să le faceți până pe 24 decembrie.

Interzise în Postul Crăciunului: alimentele de dulce

Anumite alimente sunt pe primul loc atunci când vorbim de lucrurile pe care nu trebuie să le faceți până pe 24 decembrie. Toți creștinii știu că în timpul postului este interzis să mâncăm carne (doar peștele are dezlegare în anumite date), produse din lapte, ouă, vin și undelemn (ulei).

În Postul Crăciunului renunțați la tradiționalele grătare mioritice, la produse lactate, la ouă, la vin și la ulei
În Postul Crăciunului renunțați la tradiționalele grătare mioritice

În zilele de marți și joi se dă dezlegare la vin și untdelemn, precum și în zilele în care Biserica prăznuiește un sfânt cu cruce neagră în calendarul religios. Sâmbetele și duminicile aduc, în plus, și dezlegare la pește. La fel ca și sărbătorile însemnate cu cruce roșie în calendar sau zilele cu hramul unei biserici. Dezlegare la pește se dă și pe 21 noiembrie, când se prăznuiește Intrarea în Biserica a Maicii Domnului, indiferent de ziua când cade această mare sărbătoare. În perioada 20-24 decembrie se ține post aspru, iar în ziua de Ajun se ține post negru, adică se mănâncă abia seara și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi, turte din făină și fructe uscate (poame).

Interzise în Postul Crăciunului: relațiile intime

Sexul este interzis în Postul Crăciunului, însă există și excepții. Abstinența sexuală între soți nu este o „poruncă” din partea lui Dumnezeu, ci o „îngăduință” lăsată la decizia de comun acord a bărbatului și femeii uniți prin sfințenia căsătoriei.

Relațiile sexuale sunt de evitat în Postul Crăciunului, chiar și între soți, deși pot fi și excepții aprobate de Biserică
Relațiile sexuale sunt de evitat în Postul Crăciunului, chiar și între soți

„Desfrânarea este una dintre cele mai rele patimi. Cu toate acestea, desfrânarea săvârşită între soţi este uneori trecută cu vederea, cei doi căutând a-şi ascunde păcatele sub binecuvântarea lui Dumnezeu, primită în Taină Cununiei. Trebuie ştiut, însă, faptul că harul lui Dumnezeu îi binecuvîntează pe cei doi soţi numai în cele duhovniceşti şi fireşti ale vieţii, iar nu şi în poftele cele rele. Deoarece relaţiile trupeşti au fost lăsate de Dumnezeu şi pentru a ne feri de desfrânare, acestea trebuie privite cu multă îngăduinţă, mai ales acolo unde unul dintre soţi este mai slab decât celălalt. Nu de puţine ori, din cauza refuzului unuia dintre soţi, celălalt a săvârşit preadesfrânarea cu altcineva. Aşadar, dorinţa este bună când priveşte cu dragoste şi milă neputinţă celuilalt, iar nu cu mândrie şi superioritate”, spunea sfântul de la Prislop, părintele Arsenie Boca.

Interzise în Postul Crăciunului: nunțile

Ca urmare a interdicției privind relațiile intime, nici nunțile nu sunt admise în Postul Crăciunului. Distracția, petrecerea (veți vedea mai jos de ce) nu sunt nici ele compatibile cu postul.

În Postul Crăciunului nunțile sunt interzise, dispensele fiind acordate numai în cazuri excepționale
În Postul Crăciunului nunțile sunt interzise

„Distracția nunţii nu este compatibilă cu natura postului. Ideea de sobrietate, grija pentru suflet, pentru meditaţie, rugăciune şi descoperire lăuntrică nu se potrivesc cu distracţia de la nunţi. Orice creștin, în perioada de post, renunţă la distracţii, indiferent de natura lor. De asemenea relațiile trupești trebuiesc evitate în această perioadă sfântă”, spune părintele protoiereu Ramon Eugen Ilie, preot paroh la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Călăraşi.

Interzise în Postul Crăciunului: petrecerile

La fel ca toate perioadele de post din timpul anului, Postul Crăciunului nu înseamnă doar înfrânarea poftelor alimentare și carnale, ci și abținerea de la distracțiile lumești de care ne bucurăm în mod obișnuit. Petreceri, chefuri, bairamuri, agape, spuneți-le cum vreți. Sfatul părintelui-profesor Gheorghe Holbea, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Universitatea București, doctor în Teologie Dogmatică, este simplu, evitați locurile destinate acestor „activități” pentru a elimina tentațiile!

Petrecerile sunt pline de tentații interzise în Postul Crăciunului, de la băutură la sex
Petrecerile sunt pline de tentații interzise în Postul Crăciunului

„Cea mai mai bună strategie pentru a nu păcătui este să te ferești de prilejul de a păcătui. Când intri într-un bar, într-un club, într-un local dintr-asta cu muzică asurzitoare, cu beție, cu droguri, cu tentații trupești, automat lucrurile se schimbă din normal în ispititor. Nu te da curajos și încearcă să te ferești de prilejul de a păcătui, ca de un virus, ca de o boală”, spune părintele Holbea.

Interzisă în Postul Crăciunului: beția

Sfântul Apostol Pavel spune: „Beţia este mama desfrânării, din care se nasc toate urgiile. Și cel care este dat băuturii fără măsură și cel care este desfrânat își spun că sunt liberi, dar ei sunt robii patimii”. Sfântul Ioan Gură de Aur, la rândul său, adaugă: „Beţia este o îndrăcire de bună voie. Chiar dacă Domnul a prefăcut la nuntă apa în vin, totuşi n-a îngăduit beţia. Trebuie să vă feriţi de beţie ca de cucută, căci amândouă duc la moarte”.

Alcoolul este un dușman perfid nu numai în Postul Crăciunului, ci în fiecare zi a anului și trebuie luptat cu toată mintea deschisă împotriva lui
Alcoolul este un dușman perfid nu numai în Postul Crăciunului, ci în fiecare zi a anului

Beția este un păcat oricând, cu atât mai grav în post. „Iar de ar fi făcut aceasta (n.a. – beția) întru acele patru sfinte posturi, să nu se mai pricestuiască (n.a. – împărtăşească) peste tot anul, până la 200 de zile şi să se pocăiască 60 de zile cu metanii câte 12 pe zi”, spunea arhimandritul și starețul Mănăstirii Sihăstria, Ilie Cleopa.

Interzis în Postul Crăciunului: fumatul

Păcat foarte grav, asociat în dogmele creștine cu beția și consumul de droguri, fumatul este considerat o jignire adusă lui Dumnezeu şi este asociat cu sinuciderea. Cine nu poate renunța la acest viciu nici în Postul Crăciunului (ca în orice alt post de peste an, de altfel) se încarcă neîndoios cu o mare povară.

Fumatul în Postul Crăciunului „slăbănogeşte sufletul, înmulteşte şi întăreşte patimile, tămâindu-l pe Satana”, după cum spune unul dintre cei mai iubiți monahi români, Ilarion Argatu
Fumatul în Postul Crăciunului „slăbănogeşte sufletul, înmulteşte şi întăreşte patimile, tămâindu-l pe Satana”

„Cum să tragă un om cu credință în Dumnezeu fumul acru și puturos al tutunului, mai presus în sfântul Post al Nașterii Domnului, «tămâindu-l» astfel mereu pe diavol? Tutunul slăbănogeşte sufletul, înmulțeşte şi întăreşte patimile, întunecă raţiunea şi distruge sănătătea, pricinuind o moarte înceată”, spunea unul dintre cei mai iubiți monahi români, Ilarion Argatu. Întrebat de un tânăr de ce nu poate să fumeze în post, sfinția sa a răspuns: „Când stai în fața unei sfinte icoane să te rogi, încearcă să fumezi și vezi dacă te simți firesc”.

Interzis în Postul Crăciunului: limbajul vulgar

Interzis cu desăvârșire în Postul Crăciunului este și limbajul vulgar. Este un păcat și în restul timpului, însă este foarte important ca odată cu grija privind ceea ce băgăm în gură, să avem o atenție maximă și la ce ne iese pe gură.

Nici cea mai mare supărare, mânie, revoltă, chiar îndreptățită, nu justufică limbajul vulgar în Postul Crăciunului, ba chiar ar trebui să fie valabil și în celelalte perioade ale anului
Nici cea mai mare supărare, mânie, revoltă, chiar îndreptățită, nu justufică limbajul vulgar în Postul Crăciunului

„Socot că mânia, oricât de îndreptăţită, şi revolta, oricât de năvalnică, nu justifică un limbaj vulgar, nici răscolirea în stratul cel mai de jos al expresiei. Există anumite lucruri care nu pot fi făcute în public, chiar dacă ele fac parte din fiinţa noastră intimă şi de care nu putem scăpa, după cum există şi expresii verbale pe care nu avem dreptul să le folosim în public, chiar dacă ele exprimă adevăruri murdare şi reale. Viaţa îşi are urâţenia ei, partea ei de murdărie şi noi nu avem dreptul să facem din aceste jocuri josnice pâinea zilnică a sufletului nostru. Cu deosebire în post. Să revenim la demnitatea limbajului românesc, să revenim la demnitatea spiritului nostru şi la decenţa exprimării. Repet și insist: cu deosebire în post”, ne sfătuiește și de dincolo de mormânt părintele Gheorghe Calciu.

Interzise în Postul Crăciunului: faptele rele

Faptele rele, faptele murdare, prin care aducem suferință semenilor noștri, sunt păcate de neiertat mai ales în timpul Postului Crăciunului. Din contră, în această perioadă este bine să fim mai buni cu toți cei din jur și să ajutăm sărmanii nevoiași cu bucate și cu veșminte mai mult decât în restul timpului.

Faptele rele sunt păcate grele, mai ales în Postul Crăciunului, când trebuie să fim buni cu cei din jur, nu să-i rănim
Faptele rele sunt păcate grele, mai ales în Postul Crăciunului

„Oamenii răi vatămă mai rău decât şerpii veninoşi, căci aceia otrăvesc pe faţă, iar cei dintâi otrăvesc în fiecare zi, în chip tainic şi pe nesimţite cu faptele lor rele. Nu vă dați la fapte care rănesc pe semeni, ci dimpotrivă, cu deosebire în posturi, ajutați și alinați suferința sărmanilor fără de apărare aflați la greul vieții lor și Dumnezeu se va bucura de faptele voastre bune”, propovăduiește Sfântul Ioan Gură de Aur.

Interzisă în Postul Crăciunului: postirea fără rugăciune

Restricțiile la mâncare doar pentru a ajuta la siluetă, la slăbit, fără rugăciune sinceră și repetată constant și fără a merge la biserică, nu sunt deloc pe placul lui Dumnezeu. În perioada postului sunt credincioși de ambele sexe și de toate vârstele care se abțin de la alimentele interzise nu pentru că vor să se curețe sufletește în smerenie și rugăciune, ci pentru a slăbi, abstinență care este mai bine să nu se țină deloc. Postul trebuie ținut împreună cu mai multe rugăciuni decât în mod obișnuit și neîndoios mers la biserică.

Rugăciunile și mersul la biserică trebuie să primeze în viașa oricărui creștin în Postul Crăciunului, constante și repetate cu sfințenie
Rugăciunile și mersul la biserică trebuie să primeze în viașa oricărui creștin în Postul Crăciunului

„A ne ruga înseamnă a ne înălţa spiritul şi inima către Dumnezeu pentru a-I aduce laudele noastre, a-i expune grijile noastre și a-I implora ajutorul. Rugăciunea devine familiară și ușor de făcut atunci când este zilnică, puterea obișnuinței îi dă ușurință. Cu deosebire și mare bucurie trebuie să-I transmitem gândul nostru pios Părintelui Ceresc în postul dinaintea nașterii fiului său sfânt, Mântuitorul Iisus Hristos”, ne transmite de la dreapta Domnului sfântul Arsenie Boca.

Interzisă în Postul Crăciunului: mândria cu postul

Postul este important în primul rând pentru sine. Dacă ne abținem de la anumite alimente, băutură și sex, spunem mai multe rugăciuni, suntem mai buni și ne ajutăm semenii nevoiași pentru a ne făli cu noi înșine în fața lumii nu este deloc bine. Mândria este un păcat nu numai în post, dar mai ales în post. Mândria că ne „supunem” restricțiilor postului și suntem „buni creștini” ca să vadă ceilalți că ținem post nu este nicidecum pe placul lui Dumnezeu. „Mândria este o boală sufletească de temut, care se vindecă foarte greu. Nu este păcat mai urât înaintea lui Dumnezeu decât mândria. Sfinții Părinți o numesc «sămânța Satanei»”, spunea părintele Arsenie Papacioc, fostul duhovnic al Mânăstirii „Sfânta Maria” din Techirghiol în trecerea sa lumească de aproape 100 de ani.

  • „Firea trupului fiind surdă, oarbă şi mută, nu te poţi înţelege cu ea decât prin osteneală şi foame, acestea însă trebuie conduse după dreapta socoteală, că să nu dăuneze sănătăţii. Acestea îmblânzesc dreptcredinciosul, încât nu se mai ţine vrăjmaş lui Dumnezeu. Foamea îmblânzeşte toate fiarele. Rugăciunea şi postul scot diavolii poftei şi ai mâniei din trup. Cu tot dinadinsul se atrage luarea aminte că toată lupta aceasta să nu se ducă fără îndrumarea unui duhovnic iscusit care ştie a cumpăni măsură, trebuinţă şi putinţă fiecăruia în parte” – Arsenie Boca
  • „Postul Crăciunului nu este o dietă și nu trebuie perceput ca un șir de restricții, ci o perioadă de înfrânare a poftelor pentru pregătirea unui mare eveniment, Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Trebuie să demonstrezi că ești stăpân pe tine însuți, ca nu mâncarea, băutura sau distracțiile sunt cele care compun viața ta. Exercițiul ăsta al postului este o stăpânire de sine, înseamnă că ești stăpân pe situație, că nu te lași dus de patimi care pot fi fatale nu numai pentru trup, ci și pentru suflet. Vrei să mergi undeva? Ei, atunci îți tai voia tu însuți, asta e credința” – părintele-profesor Gheorghe Holbea, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității București, doctor în Teologie Dogmatică
  • 40 de zile durează Postul Nașterii Domnului (Postul Crăciunului), între 15 noiembrie și 24 noiembrie inclusiv
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×