Portret devastator al României într-o publicație britanică:“Ţara fără cale de întoarcere: corupţie şi orfani!”

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
02/02/2019, 10:50
Portret devastator al României într-o publicație britanică:“Ţara fără cale de întoarcere: corupţie şi orfani!”
Britaniici au făcut portretul României! Cum ne văd aceștia?

Un reportaj din revista britanică NewStatesman a dat cu România de pământ. Acesta a fost intitulat „Romania, ţara fără cale de întoarcere”. Povestea de la care au pornit britanicii a plecat de la îndeletnicirile lui Victor, roman care trăiește din transportat compatrioți oeste granițe. Pe lung, se urmează etapele României de a deveni o națiune și eforturileși sacrificiile imense.

„Educaţia a fost marea sa realizare. Nu găseai nicăieri istorici libertini, dar comunismul te trecea prin scriere, citire, aritmetică”, a povestit omul de televiziune și istoric, Tessa Dunlop.

România în ochii presei britanice: Faţetele comunismului, amintire veșnică

Presa britanică a creionat un portret României cu ajutorul unui articol din revista NewStatesman. Un reportaj dedicat strict României a scos la iveală etapele și sacrificiile făcute de țara noastră, în ochii britanicilor. „România e cunoscută pentru corupţie, orfani, Dracula şi Ceauşescu. Nu e o listă prea lungă.” Totuşi, în ciuda faptului că e la coadă în multe clasamente europene, în ciuda faptului că este depopulată şi disfuncţională, ea a repurtat câteva succese semnificative: „Unu: deşi extrem de eterogenă, nu s-a destrămat precum Iugoslavia. Doi: statele estice ce promiteau cel mai mult ca viitoare democraţii, Polonia, Cehia, Ungaria au alunecat înapoi în autoritarism .

România lui Ceaușescu
România lui Ceaușescu

Acest lucru încă nu s-a întâmplat în România. Trei: România a ales un etnic german preşedinte; nu o să vedeţi un etnic turc ales preşedintele Bulgariei. Patru: În ciuda corupţiei la tot pasul, România a băgat la închisoare politicieni din toate formaţiunile politice”, a specificat Dan Brett, expert român la Universitatea College London.

Avortul în perioada comunistă, simbol al rezistenței

Nicolae Ceaușescu era ferm convins că populația nu era suficientă, astfel că a interzis avortul și orice metodă de contracepție. „Românii sunt obsedaţi de copii. Devenise un simbol al rezistenţei să avortezi. Mai mult decât orice altceva interferenţa chiar în miezul vieţii i-a năucit.

Elena și Nicolae Ceaușescu
Elena și Nicolae Ceaușescu

Şi apoi lipseau alimentele. Nu cred că vă puteţi imagina impactul pe care combinaţia dintre hrana sau căldura insuficientă pentru a îngriji copiii şi faptul de a fi forţaţi să-i aibă l-a avut asupra lor”, a spus sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×