Polonia ar putea fi dată afară din UE pentru încălcarea statului de drept. Avertisment dur de la Varșovia

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
17/12/2019, 17:37
Polonia ar putea fi dată afară din UE pentru încălcarea statului de drept. Avertisment dur de la Varșovia
Polonia riscă să părăsească UE. Sursa foto: hepta.ro

Situația politică din UE se înrăutățește de la țară la țară. După celebrul Brexit din 2016, o altă țară ar putea ieși din Uniunea Europeană: Polonia.

Polonia riscă să fie dată afară din UE după ultimele intenții ale guvernului de la Varșovia

Măsurile luate în ultima vreme de partidul aflat la conducere în Polonia, considerat de extremă dreapta, nu sunt tocmai pe placul celor de la Bruxelles, pe motiv că ar încălca statul de drept.

În cazul Poloniei, avertismentul este dat de Curtea Supremă de la Varșovia care scoate din nou în evidență derapajele tot mai dese și tot mai mari ale  guvernului condus de PiS (Partidul Lege și Justiție).

Un Polexit ar putea fi cauzat de continuarea încălcării statului de drept

Acesta a propus o nouă lege potrivit căreia magistrații care se opun reformelor în justiție făcute de politicieni ar urma să fie sancționați disciplinari ori chiar scoși din funcție.

De altfel, pe vremea când România era condusă de PSD, țara noastră era inclusă pe aceeași listă de țări care atentează la statul de drept cu Ungaria și Polonia.

Curtea Supremă a publicat astăzi o analiză de 40 de pagini în care explică unde ar putea duce intrarea în vigoare a legii pregătite de cei de la PiS.

Judecătorii Curții spun că măsurile din actul normativ sunt incompatibile cu normele legale superioare.

Textul de lege ar putea duce la  „declanşarea de către instituţiile europene a unor proceduri de constatare a nerespectării de către Polonia a angajamentelor ce decurg din tratate şi, pe termen mai lung, la necesitatea părăsirii Uniunii Europene”, scrie digi24.ro.

Polonia a fost supusă deja mai multor proceduri de infringement pe tema justiției, iar în cazul țării cu o populație de 38 de milioane de locuitori, s-a activat deja articolul 7 din Tratatul UE, care în etapa finală poate duce inclusiv la excluderea unei țări din Uniune.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×