PNL și PMP au căzut de acord. Eugen Tomac anunță că va susține Guvernul Orban

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
28/10/2019, 16:32
PNL și PMP au căzut de acord. Eugen Tomac anunță că va susține Guvernul Orban
Ludovic Orban se poate baza pe voturile parlamentarilor PMP la votul de învestitură a noului său Guvern. Sursa foto: romaniatv.net

Ziua votului de învestitură  se apropie cu pași repezi, astfel că Ludovic Orban, prim-ministrul desemnat de președintele Klaus Iohannis, poartă negocieri dure cu formațiunile politice din Parlament, pentru a le convinge să susțină viitorul său Guvern. Liderul PNL are, însă, parte și de vești bune, pentru că Eugen Tomac, președintele PMP, a anunțat că partidul pe care îl conduce va da aviz pozitiv noului Executiv, ca urmare a semnării unui protocol de colaborare politică.

PMP susține Guvernul Orban

Am avut o întâlnire politică foarte bună. Am făcut un pas important în colaborarea dintre partidele noastre. Am semnat astăzi cu domnul preşedinte Orban un protocol de colaborare politică şi de susţinere pentru instalarea Guvernului pe care îl va conduce. Suntem mulţumiţi că pe punctele mari am găsit deschidere totală din partea colegilor din PNL în ceea ce priveşte proiectele mari de infrastructură, în ceea ce priveşte eliminarea pensiilor speciale, mai puţin pensiile de serviciu pentru militari. Suntem mulţumiţi că am găsit un numitor comun în ceea ce priveşte relansarea relaţiei pe Republica Moldova.

Suntem mulţumiţi că am reuşit să stabilim o serie de criterii în ceea ce priveşte acţiunea viitorului Guvern pentru a-i proteja pe cei peste 3,5 milioane de cetăţeni români care muncesc în UE. Suntem încrezători că vom reuşi împreună să creionăm priorităţi pentru ţară, că sunt legate de sănătate, că sunt legate de educaţie, că sunt legate de mari proiecte de infrastructură. În linii mari, toţi cei 18 parlamentari ai PMP vor fi prezenţi în ziua votului, vor fi prezenţi în comisiile de specialitate şi vor acorda un vot de încredere pentru Guvernul condus de premierul desemnat Ludovic Orban”, a declarat Eugen Tomac, după întâlnirea cu premierul Ludovic Orban, în urma căreia a fost semnat acordul de susținere a Cabinetului său.

Eugen Tomac susține crearea unui minister pentru relația cu Republica Moldova

Totodată, președintele PMP și-a exprimat regretul că prim-ministrul desemnat „nu a avut curajul” să creeze un minister a cărui activitate să se concentreze strict pe relația cu Republica Moldova. De altfel, Tomac a militat în nenumărate rânduri pentru unirea cu vecinii noștri de peste Prut, susținând că este singura soluție pentru ca aceștia să depășească momentele dificile din ultima perioadă.

Considerăm că România trebuie să aibă o abordare diferită în relaţia cu Republica Moldova faţă de ceea ce am avut până în prezent, lucru pe care l-am discutat şi astăzi cu premierul desemnat, pentru că nu este este orice relaţie cu orice stat, vorbim de cel de-al doilea stat românesc.

Ne-a explicat că a stabilit deja această formulă guvernamentală de doar 16 ministere, dar că se va creea o agenţie guvernamentală pe relaţia cu Republica Moldova. Să sperăm că viitorul Guvern, după alegerile din 2020, va avea curajul să facă acest pas. Noi regretăm că nu s-a întâmplat acest lucru, dar în politică trebuie să accepţi ceea ce se poate astăzi şi sunt convins că vom reuşi pe această dimensiune să lucrăm foarte bine”, a mai spus Eugen Tomac.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×