Astronomii sunt în delir! Au descoperit o planetă nouă care ar putea fi locuită!

Filon Stan  
înStiri de ultima ora
16/11/2017, 12:12
Astronomii sunt în delir! Au descoperit o planetă nouă care ar putea fi locuită!

O nouă planetă a fost adăugată pe lista încă restrânsă a celor mai bune candidate pentru căutarea unor semne de viaţă dincolo de sistemul nostru solar, a anunţat miercuri Observatorul European de Sud (ESO), care are sediul în Garching bei München, Germania, informează AFP. Această mică planetă numită Ross 128b a fost descoperită pe orbita unei stele din constelaţia Virgo, la ”doar” 11 ani-lumină în afara Sistemului Solar (un an-lumină echivalează cu 9.460 de miliarde de kilometri).

„Ross 128b este foarte aproape, ceea ce ne va permite să o vedem cu ajutorul unui telescop precum E-ELT (European Extremely Large Telescope) aflat în construcţie pentru anul 2025”, a declarat pentru sursa citată Xavier Bonfils, astronom în cadrul centrului de cercetare francez CNRS la Observatorul pentru Ştiinţa Universului din Grenoble.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Planetă nouă descoperită de astronomi! Ross 128b ar putea găzdui forme de viaţă

Detectată de spectograful HARPS, instalat pe telescopul ESO de 3,6 metri din Chile, planeta orbitează în jurul unei stele pitice (Ross 128) în 9,9 zile. Potrivit cercetătorilor, Ross 128b ar putea găzdui forme de viaţă, planeta având dimensiuni similare cu cele ale Pământului — un multiplu de 1,35 — iar ”temperatura de la suprafaţa sa ar putea fi apropiată de cea de pe Terra”, deci ar putea fi compatibilă cu prezenţa apei în stare lichidă, indispensabilă pentru viaţă aşa cum o cunoaştem.

În plus, această nouă planetă orbitează în jurul unei stele „calme”, atmosfera ei putând să fi rezistat vânturilor şi erupţiilor stelare. Echipa lui Xavier Bonfils aşteaptă cu nerăbdare punerea în funcţiune a telescopului E-ELT al ESO, aflat în construcţie în Chile, care va permite studierea cu mai multă precizie a planetei Ross 128b şi aflarea răspunsului la întrebarea dacă aceasta posedă sau nu o atmosferă şi dacă densitatea acesteia este suficientă pentru a proteja planeta de steaua sa (în special de razele X emise de ea).

Ross 128b reprezintă exo-Terra temperată cea mai apropiată de noi după Proxima B a cărei descoperire a fost primită cu mare interes în august 2016. Planeta ar orbita în jurul stelei Proxima Centauri (cea mai apropiată stea de Sistemul Solar) în interiorul zonei „locuibile” care permite prezenţa apei lichide.

Datorită apropierii sale, Proxima B ar putea fi prima exoplanetă care să poată fi vizitată de o sondă spaţială, dacă oamenii vor reuşi să dezvolte tehnologia necesară. Proxima Centauri face parte din sistemul Alpha Centauri, cel mai apropiat sistem stelar de Sistemul Solar, aflat la o distanţă de aproximativ 4,2 ani-lumină de sistemul nostru solar. Câteva mii de alte exoplanete au fost descoperite până în prezent, însă doar circa 50 dintre acestea sunt considerate potenţial locuibile.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×