Peste 100 de morți și 3.000 de răniți după o serie de proteste în Irak

Alexa Serdan    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
05/10/2019, 17:43
Peste 100 de morți și 3.000 de răniți după o serie de proteste în Irak
Protestele din Irak continuă chiar și după patru zile. Sursa foto: adevarul.ro

O mișcare de protest împotriva corupției și șomajului are loc de patru zile în Irak. Manifestanții au ieșit pe străzi în număr mare, iar cel mai recent bilanț arată că peste 100 de persoane au murit și alte 3.000 de persoane au fost rănite.

Care este bilanțul victimelor după protestele din Irak

Protestatarii antiguvernamentali și autoritățile continuă să se confrunte violent chiar și după patru zile de proteste. Manifestanții care au ieșit pe străzile din Bagdad luptă contra corupţiei, şomajului şi deteriorării serviciilor publice. Liderul manifestanților Moqtada Sadr i-a cerut guvernului condus de Adel Abdel Mahdi să demisioneze. Acest lucru s-a întâmplat după ce guvernul șiit le-a cerut manifestanților să aibă răbdare, scrie Agerpres.

Cel mai recent bilanț publicat de comisia guvernamentală pentru drepturile omului irakian arată că peste 100 de persoane au murit și peste 3.000 au fost răniți în aceste patru zile de când au început prostestele în Irak. Printre victime se numără și șase polițiști care au căzut în mâinile protestatarilor de la Bagdad. Manifestațiile au loc în mai multe regiuni din sudul Irakului. De asemenea, un comunicat al comisiei pentru drepturile omului arată că circa 500 de persoane au fost arestate, dar o parte din ele au fost eliberate.

Irakienii sunt dezamăgiți de clasa politică
Numărul morților din Irak a ajuns la 100, iar 3.000 de persoane sunt rănite. Sursa foto: bild.de

Protestele din Irak nu sunt rare

Irakul se află pe locul 12 în topul celor mai corupte state, arată un clasament realizat de Transparency International. În capitală, dar și în mai multe localități irakiene manifestanții au ieșit inclusiv pe timpul nopții pentru a-și manifesta mânia pentru clasa conducătoare. Protestele au început să ia amploare imediat după venirea la putere a guvernului Mahdi, în 25 octombrie 2018. Protestele din ultimele patru zile sunt cele mai grave din ultimul an.
Protestele din Irak nu sunt conduse de nicio organizație, ci pur și simplu cetățenii au ieșit în număr mare pe străzi fiind dezamăgiți de politicieni. ONU a făcut un apel la ”reținere” având în vedere numărul protestatarilor dezamăgiți de guvern.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×