”Pune-ți o dorință!”. Așa se spune atunci când vezi o stea căzătoare, deoarece ai șanse reale ca aceasta să se îndeplinească. Se apropie însă perioada când va ploua efectiv cu stele, deoarece vine perioada Perseidelor! Chiar dacă Perseidele nu sunt stele căzătoare, acestea intră în atmosfera Pământului, unde mor frumos.
Perseidele sunt resturi din coada cometei Swift-Tuttle. Aceste fragmente se intersectează în fiecare an cu orbita Pâmântului, dând naștere la o „ploaie de stele căzătoare”. Resturile de cometă, care sunt foarte mici, se aprind în contact cu atmosfera terestră și luminează cerul nopții. Astrofizicianul Elisabeta Petrescu a declarat pentru jurnaliștii.ro că activitatea cea mai intensă a Perseidelor va fi în noaptea de 12-13 august, când Luna nu își va face apariția pe cer, iar curenții de meteori se vor observa cel mai bine din afara orașului, unde poluarea luminoasă este scăzută.
De unde se văd cel mai bine Perseidele, în anul 2018
Resturile de cometă, care au un diametru de 1 mm, se aprind în contact cu atmosfera terestră și astfel luminează cerul nopții. ”În fiecare an, în luna august, auzim de „ploaia de stele căzătoare”, una dintre cele mai frumoase curente de meteori. Ce vedem noi pe cer sunt dâre luminoase lăsate de particulele foarte mici, care ionizează aerul atunci când intră în atmosfera planetei noastre. Particulele de praf se mai numesc meteori. Meteoriții, sunt pietrele care ajung la solul planetei și nu ne-am dori să avem o „ploaie de meteoriți”. În luna august, planeta noastră va trece printr-un nor de particule de praf care provine de la cometa 109P/Swift-Tuttle. Cometele, atunci când trec pe lângă Soare, sublimează (n.r. trec din starea solidă direct în stare gazoasă prin încălzire), iar praful cosmic prins în nucleul cometei este eliberat în spațiu. Curenții de meteori sunt de două ori pe lună, dar nu întotdeauna sunt la fel de spectaculoși. În cazul Perseidelor, chiar dacă nu este cel mai intens curent de meteori, din afara orașului se pot observa aproximativ 100 meteori/oră în condiții ideale (fără nori, cer curat). Cel mai bine este să observați curentul la momentul maxim. În anul 2018, activitatea cea mai mare va fi în noaptea dintre 12-13 august începând cu ora 22.00 (ora României), și ne bucurăm că Luna nu își va face apariția pe cer în această zi. Luna se va afla aproape de Soare și va apune la scurt timp după acesta. Curenții de meteori se observă cel mai bine din afara orașului, unde poluarea luminoasă este cât mai scăzută. Dacă veți fi în oraș, o să vedeți maxim 20 meteori/oră”, a adăugat Elisabeta Petrescu.
Această ploaie de meteori a fost observată regulat pe o perioadă de mai bine de 2000 de ani, cu primele informații despre acest fenomen originare din Estul Îndepărtat. Unii catolici fac referire la această ploaie de meteori ca „Lacrimile Sfântului Laurențiu”, această asociere având legătură cu mucenicia acestuia sărbătorită pe 10 august.
Giovanni Schiaparelli este primul astronom care a identificat cometa-mamă a Perseidelor, Swift-Tuttle. Numele acestei comete, descoperite la 15 iulie 1862, provine de la cei doi astronomi, Lewis Swift și Horace Parnell Tuttle, care au observat-o în același timp. Ea lasă o dâră de praf cometar pe orbita sa, care suferă atracția gravitațională terestră, și formează o „ploaie de stele căzătoare” care se consumă, cele mai multe, pătrunzând în atmosfera terestră. Majoritatea particulelor de praf întâlnite datează de vreo mie de ani, dar unele datează de la trecerea cometei în 1862.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Cel mai bun loc din care poți să urmărești PERSEIDELE 2018 este un loc la țară sau la munte sau un loc aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Pentru vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic.
Fanii stelelor căzătoare au mai multe motive de bucurie. După Perseide, pe bolta cerească își vor face apariția Orionidele (21-22 octombrie), urmate de Leonide (17-18 noiembrie), iar Geminidele vor încheia spectacolul ceresc de anul acesta, între 13-14 decembrie.