Pensii pentru cei care au lucrat în mai mult ţări din UE. Cum se solicită

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
13/10/2018, 00:00
Pensii pentru cei care au lucrat în mai mult ţări din UE. Cum se solicită
Cum se pot solicita pensiile pentru românii care au lucrat în mai multe țări din UE?

Se pot solicita pensii în 31 de state europene. Cei care au lucrat în străinătate în mai multe țări pot solicita pensia pentru ficare dintre țările în care a fost lucrător calificat. În funcție de legislația fiecărei țări, pot beneficia de o sumă lunară potrivită cu munca depusă.

Cum se poate solicita pensie pentru cei care au lucrat în străinătate? Care sunt pensiile pentru limita de vârstă? De ce  documente este nevoie pentru a putea fi în posesia sumei lunare? Cât trebuie să fie vârsta legală de la o țară din UE la alta?

Pensii pentru lucrătorii în mai multe țări din UE

Pensiile se pot da și dacă ați lucrat în mai multe țări din Uniunea Europeană, în concordanță de legile fiecărei țări în care ați lucrat, puteți beneficia de pensie. Care sunt demersurile pensiei pentru cei care o pot solocita? Recomandarea pentru orice cetățean care a lucrat în străinătate în mai multe țări este să afle din timp ce documente are nevoie fiecare țară și detaliile. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, și veți depune dosarul cu actele de pensii în anul în care ați împlinit vârsta legala de pensie în acea țară, nu veți mai avea niciun drept la suma lunară.

Pensii străinătate: vârstă

Pentru a avea pensie din străinătate, trebuie să aveți o cerere de pensionare depusă la casa de pensii ori în țara în care ați lucrat ultima oară ori în țara în care locuiți. Țara în cauză vă pune la curent cu cererea și demersurile făcute, dar și cu dovezile care să ateste cât și cum ați muncit pentru a vă acorda suma de bani meritată. Casa de pensii se ocupă de documentele necesare, după ce le primește de la cel care dorește să beneficieaze de pensie, apoi vi se recomandă să solicitați informații cu minim 6 luni de zile înainte de timpul pensionării. În cazul în care sunt implicate mai multe țări în acest proces, lucrurile pot dura mai mult.

Pensii străinătate: Documente

Casa de pensii din țara în care ați lucrat pentur ultima oară înainte de pensionare sau casa de pensii din țara în care v-ați stabilit vă va spune ce documente trebuie furnizate pentru a începe procesul lunar. În principal, cele mai importante pentru orice țară sunt: coordonatele bancare personale și un document de identificare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×