Sinn Fein, lidera partidului naţionalist irlandez, își dorește unificarea Irlandei de Nord cu Republica Irlanda. Aceasta spune că a schimbat datele problemei și că, pe teritroiul irlandez, în următorii trei ani o să aibă loc un referendum.
Sinn Fein vrea unificarea Irlandei de Nord cu Republica Irlanda
Sinn Fein, lidera partidului naţionalist irlandez, își dorește unificarea Irlandei de Nord cu Republica Irlanda. “Nu este un simplu eveniment. Este ceva care a schimbat datele”, a declarat Mary Lou McDonald. Aceasta a mai spus că Republica Irlanda ar trebui “să înceapă să pregătească” un referendum privind unificarea insulei şi că Londra “ar trebui să se pregătească şi ea”.
Astfel, un referendum s-ar putea să aibă loc pe teritoriul irlandez în următorii cinci, dar acesta ar putea avea loc chiar mai devreme. “S-ar putea face de asemenea în trei ani”, a adăugat lidera Sinn Fein.
Brexitul schimbă problema
Partidul lui Sinn Fein, ce s-a situat pe poţiţia a doua, în spatele Fiannei Fail, la legislativele din data de 8 februarie, dar care a câştigat votul popular, este pentru unificarea Republicii Irlanda cu provincia britanică Irlanda de Nord.
Acestea au fost separate după ce Republica a devenit independentă faţă de Marea Britanie în anul 1921. Reunificarea insulei Irlanda a revenit în dicuţie o dată cu Brexitul. “Dacă priviţi spre nord, majoritatea nu mai este loialistă; există o schimbare de generaţii”, a afirmat McDonald.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?
Irlanda de Nord şi graniţa sa cu Irlanda au pus probleme Brexitului şi negocierilor dintre Marea Britanie şi UE. În 1998, s-a pus capăt la 30 de ani de conficte sângeroase şi a fost eliminată orice urmă vizibilă a graniţei dintre Irlanda de Nord, teritoriul englez şi Republica Irlanda din sudul insulei. Dublinul, Londra şi Bruxelles-ul s-a angajat să păstreze situaţia şi după Brexit.
Sinn Fein crede că frontiera de 500 de kilometru lungime nu are nicio legitimitate. Irlanda de Nord este alături de Scoţia, care, după Brexit vrea cu orice preţ să îşi câştige independenţa. Londra nu este de acord cu referendumul. O deputată din Scoţia, săptămâna trecută, care a câştigat deja un proces, l-a avertizat pe Boris Johnosn că se expune la o bătălie juduciară dacă blochează un nou referendum în Scoţia.
Partidul Naţional Scoţian vrea o nouă consultare în ceea ce priveşte independenţa, după Brexit, căreia majoritatea populaţiei i se opunea. Premierul britanic s-a opus.
„Boris Johnson ar trebui să ştie că noi avem opţiuni şi că nu ne este frică să mergem înainte„, a postat Joanna Cherry. „Am putea foarte bine să-l aducem în faţa justiţiei„, a adăugat ea.
Legăturile dintre Scoţia, Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord au fost stricate de referendumul pentru retragerea din UE, în 2016, când 52% din voturi au fost pentru Brexit, iar 48% împotriva ieşirii.