Pare atît de simplu, dar… puţini ştiu răspunsul! De ce poartă femeile sutien?

Ionuţ Cataramă   
în Monden
05/05/2017, 14:44
Pare atît de simplu, dar… puţini ştiu răspunsul! De ce poartă femeile sutien? GALERIE FOTO

Fluxul limfatic este dependent de contractia muschilor, de respiratie, de presiunea generata de pulsatiile arteriale. Lichidul limfatic este concentrat in mare masura in partea superioara a corpului.

Un studiu facut in Insulele Fiji a aratat ca inainte de al Doilea Razboi Mondial in acest loc cancerul de san era inexistent. Dupa ce tara a fost eliberata iar femeile au adoptat stilul vestimentar occidental, care presupune si purtatul sutienului, a aparut si cancerul de san. Incidenta bolii in rindul femeilor din Insulele Fiji a ajuns la fel ca cea din SUA sau alte state occidentale.

Acelasi lucru a fost constatat si la femeile indigene din Noua Zeelanda. Cancerul de san a aparut si la ele dupa ce au inceput sa poarte sutien, la fel ca femeile albe.

Doctorita americana Elizabeth Vaughan sustine ca daca o femeie renuta sa mai poarte sutien azi, peste 30 de zile va constata ca va avea sani mai fermi si mai putin lasati. Vor fi mai putin durerosi decit inainte de menstruatia anterioara. In trei luni de zile, nodulii si umflaturile pe care multe femei le au vor incepe sa dispara. In sase luni cind femeia va merge la un consult, medicul va exclama: “Ce ai facut?! Sanii tai arata muuult mai bine!” Atunci femeia sa-i raspunda ca, pur si simplu, si-a aruncat sutienul. Probabil ca doctorul nu o va crede dar ea sa se uite cum arata si sa aiba incredere in propriul corp.

Doctorita Vaughn este convinsa ca purtatul sutienului contribuie la aparitia cancerului de san. Ea incurajeaza femeile sa faca miscare, aerobic, fara sutien. Cind sanii se leagana, spune ea, lichidul limfatic circula mai bine prin sani. Miscarea imbunatateste intotdeauna fluxul limfatic.
Care va fi viitorul sutienului? Se pare ca nu va dispare. Producatorii si designerii lui vor avea grija ca femeile sa nu renunte la el. Exista dovezi ca inca in Antichitate femeile purtau ceva asemanator sutienelor din motive practice dar si estetice. Deci, este un accesoriu strins legat de psihicul femeii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×