VIDEO. Parada de 1 Decembrie! Vezi cele mai bune imagini!

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
01/12/2016, 11:40
VIDEO. Parada de 1 Decembrie! Vezi cele mai bune imagini! GALERIE FOTO

Ziua Naţională a României fără parada de 1 Decembrie nu este zi naţională. Şi anul acesta, 1 Decembrie va fi sărbătorită în toate oraşele mari ale ţării, autorităţile pregătind festivităţi care includ parade militare, depuneri de coroane sau concerte ale unor artişti cunoscuţi.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

De 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, nu doar în Bucureşti va fi o întreagă desfăşurare de forţe în Piaţa Arcul de Triumf, acolo unde peste 3.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii, cu peste 300 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa începând cu ora 11.00, la parada militară.

Parada de 1 Decembrie de la Alba Iulia

La Alba Iulia, Ziua Naţională a României va fi celebrată cu un grandios foc de artificii şi cu proiecţii 3D, în culorile naţionale, pe cerul Capitalei Marii Uniri, de la ora 22.00. Pe 1 Decembrie 2016, când românii sărbătoresc 98 de ani de la Marea Unire, la Alba Iulia va avea loc şi o paradă militară spectaculoasă, care va aduce pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 transportoare blindate, tunuri, maşini de luptă şi autospeciale, care vor defila în faţa românilor. Parada va începe la ora 13.00 şi va dura 60 de minute, ea fiind precedată, de la ora 9.00, de un program solemn, ceremonii militare de depunere de coroane şi jerbe de flori la Statuia lui Ion I.C. Brătianu / Statuia lui Iuliu Maniu / Statuile Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria / Statuia lui Mihai Viteazul şi de un ”Te Deum” organizat la Catedrala Reîntregirii, la ora 12:00. De asemenea, la aceeaşi oră a amiezii cei din Alba Iulia vor putea asista la ceremonialul Schimbării Gărzii Cetăţii (poarta a III-a), un ceremonial cu salve de tun în cinstea Zilei Naţionale a României – Traseul celor Trei Fortificaţii – ora 12:30.

La Sibiu, de Ziua Naţională a României, din programul manifestărilor oficiale nu lipsesc spectacolul folcloric de la Sala Transilvania sau depunerile de coroane şi flori. Totuşi sibienii nu vor mai vedea tradiţionala paradă militară, după trei ani în care aceasta s-a organizat. Iată programul manifestărilor de 1 decembrie de la Sibiu:

10.30 – 11.30: Ceremonie de depuneri de coroane şi jerbe de flori la sediul fostului Consiliu Dirigent din Transilvania;
12.00: Moment coral de cântece patriotice susţinut de corul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” şi muzica militară a Garnizoanei Sibiu
15.15 – 18.15: spectacol susţinut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul Junii-Sibiului” la Sala Transilvania.
Între orele 17.30-19.00 va avea loc o retragere cu torţe
La ora 19.00 va programat un concert simfonic susţinut de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu.
În Cluj va fi organizată de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, o paradă spectaculoasă. Manifestările dedicate Zilei Naţionale vor debuta la ora 09:30, cu un Te-Deum în Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca, iar la ora 10:00 va urma ceremonia de depunere de coroane şi jerbe de flori la statuia lui Avram Iancu.

Imediat, va începe parada militară, care se va desfăşura pe traseul Bulevardul Eroilor-Piaţa Avram Iancu-Strada Dorobanţilor. În aceeaşi zi va fi organizat, de la ora 17:30, şi un spectacol pentru copii la Opera Naţională Română, la care vor participa peste 400 de copii din mediul rural.

Parada de 1 Decembrie de la Timişoara, cu Delia în program

La Timişoara, 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, va fi sărbătorită anul acesta printr-o paradă militară în faţa Palatului Administrativ, dar şi prin mai multe concerte în Piaţa Victoriei, cap de afiş fiind concertul susţinut de Delia. Manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie vor începe la ora 10.30, în faţa Palatului Administrativ de pe bulevardul Revoluţiei din 1989 din Timişoara cu formarea dispozitivului paradei militare. După intonarea imnului naţional, a discursurilor oficialităţilor locale şi judeţene, dar şi a unei slujbe oficiată de mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, va avea loc şi parada propriu-zisă, cu începere de la ora 11.30. Ceremonia se va încheia pe muzică militară cu prezentarea onorului Brigăzii 18 Infanterie Banat.

De la ora 17 manifestările se mută în Piaţa Victoriei, unde va fi deschis şi Târgul de Crăciun. Spectacolul va începe cu un concert al Orchestrei Timişoara Big Band. De la ora 17.30 se va da drumul iluminatului festiv de sărbători. De la ora 18, Ansamblul „Timişul” îi va invita pe timişoreni să danseze Hora Unirii în piaţă, iar apoi va urca pe scenă alături de soliştii de muzică populară Andreea Aleuşan, Camelia Florea, Mihaela Petrovici, Petrică Moise, Petrică Miulescu Irimică.

De la ora 19 va avea loc un concert susţinut de formaţia Clar Band, urmat, de la ora 20 de un concert susţinut de Raluka. Seara se va încheia cu un concert Delia şi un foc de artificii.

La Braşov, de Ziua Naţională a României, autorităţile locale au anunţat o paradă militară pe Bulevardul Eroilor din centrul oraşului.

În Piaţa Unirii va avea loc o depunere de coroane din partea Asociaţiei Şcheii Braşovului şi Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi, urmată de o slujbă religioasă, iar evenimentul se va încheia cu un scurt spectacol folcloric. Ziua Naţională a României va fi sărbătorită cu ”Hora Unirii” şi în Piaţa Sfatului, de la ora 12:00, şi cu un spectacol folcloric, de la ora 12:30 la Centrul Cultural Reduta.

Seara va fi organizată tradiţionala retragere cu torţe, pe traseul Biserica Neagră-Strada Mureşenilor-Bulevardul Eroilor-Comandamentul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”. De asemenea, şi la Râşnov, începând cu ora 11.00, vor fi organizate manifestări în Piata Unirii.

La Sinaia, manifestările vor începe la ora 13.00 cu prezentarea onorului militar, intonarea Imnului de Stat şi o paradă militară în centrul staţiunii. Apoi, se vor depune coroane cu flori la Cimitirul Eroilor şi se vor servi sarmale şi vin viert.

La Constanţa, autorităţile au pregătit un program special pentru Ziua Naţională, care va debuta la ora 9:00, cu depuneri de coroane în Cimitirul Eroilor, urmând ca de la ora 11:00 manifestările să se mute în Piaţa Ovidiu. Acolo, fanfara Forţelor Navale promite un spectacol inedit, la care sunt invitaţi toţi constănţenii. Toate muzeele din Constanţa vor fi deschise şi vor avea intrare liberă în ziua de 1 Decembrie.

La Oradea, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României se vor desfăşura în Parcul 1 Decembrie, dar şi în Piaţa Independenţei.După intonarea Imnului Naţional al României, la ora 11, va avea loc o slujbă oficiată de preoţii din structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din garnizoana Oradea, apoi, peste o oră, se vor depunde coroane, jerbe şi buchete de flori la Statuia Ostaşului Român. La ora 12:30 va începe parada cu personal şi tehnică militară, iar imediat după vor fi împărţite 2.700 de porţii de fasole cu ciolan pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.

La Galaţi, în centrul oraşului, de la ora 18.00 va răsuna muzica de fanfară, pentru ca de la ora 20:30 pe scenă să urce Vama, iar o oră mai târziu Alexandra Stan.

Primăria şi Centrul Municipal de Cultură din Arad au pregătit un program artistic pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României, evenimentele urmând să se desfăşoare în zilele de 30 noiembrie şi 1 Decembrie, în faţa Palatului Administrativ. Conform programului stabilit de organizatori, un spectacol de muzică uşoară va avea loc în 30 noiembrie, când este sărbătorit Sfântul Andrei, ocrotitorul României. Astfel, miercuri, de la ora 19.00, pe scena din faţa Palatului Administrativ vor vor urca Smiley şi Andra, dar şi două formaţii arădene. Pentru ziua de 1 Decembrie, când este sărbătorită Ziua Naţională a României, a fost pregătit un spectacol de muzică populară, care se va desfăşura tot în faţa Palatului Administrativ. De la ora 17.00, pe scena din centrul Aradului vor fi prezente mai multe ansambluri folclorice şi solişti din judeţul Arad, printre care Daniela Dudaş şi Paula Paşca.

Şi giurgiuvenii sunt aşteptaţi să ia parte la evenimentele prilejuite de Ziua Naţională a României. Festivităţile vor debuta, ca în fiecare an, la ora 10.00, cu o slujbă religioasă, urmată de depunerile de coroane la Monumentul Eroilor din curtea Bisericii Eroilor. De la ora 11.00, în Piaţa Tricolorului, se va desfăşura o parada militară cu trupe şi tehnică de luptă. Din programul Zilei de 1 Decembrie nu va lipsi spectacolul de muzică populară oferit de Centrul Cultural ”Ion Vinea” şi nu în ultimul rând masa populară cu sarmale şi vin fiert.

În Iaşi, manifestarile vor debuta în Piaţa Unirii, la ora 10:00, cu un concert de muzică populară, iar ulterior, de la ora 11:00, va avea loc un Te Deum, o depunere de coroane, cuvântări, şi masa tradiţională, cu 5.000 de porţii de fasole şi cârnaţi.

La Sfântu Gheorghe, de la ora 12:00 va fi oficiat un Te Deum cu prilejul Zilei Naţionale a României la Catedrala Ortodoxă Sfântu Gheorghe, iar apoi, de la ora 13:00 se va desfăşuta Marşul Unirii, urmat de un spectacol folcloric, de la ora 13:30. Peste o oră, în Piaţa „Mihai Viteazul” se va juca Hora Unirii.

La Suceava, de Ziua Naţională a României va fi organizată o ceremonie în faţa Palatului Administrativ şi o paradă care porneşte de pe esplanada din zona centrală, la care se va prezenta tehnică a ISU şi a unor instituţii ale MAI.

La Satu Mare programul începe de dimineaţă, cu depuneri de coroane şi jerbe la bustul omului politic Ion I.C. Brătianu şi la bustul lui Iuliu Maniu, urmate de un ceremonial militar la statuia ,,Dr. Vasile Lucaciu’’ din centrul municipiului Satu Mare. După parada militară care va avea loc în faţa Hotelului Dacia, programul manifestărilor continuă cu împărţirea mai multor porţii de fasole cu ciolan, iar mai apoi sărbătoarea Zilei Naţionale se mută la Filarmonica Dinu Lipatti, unde vor avea loc spectacole şi concerte.

În Râmnicu Vâlcea, peste 200 de militari ai Garnizoanei Râmnicu Vâlcea (M.Ap.N., M.A.I. şi S.R.I.) şi Poliţiei Locale, vor defila, joi, 1 Decembrie, la parada militară locală organizată cu ocazia Zilei Naţionale pe Bulevardul calea lui Traian, între bulevardul N. Bălcescu şi bulevardul T. Vladimirescu. Pe bulevardul Calea lui Traian, prin faţa Muzeului de Istorie vor trece şi peste 30 de mijloace tehnice. Evenimentul va debuta la ora 10:00, la Statuia Independenţei din centrul municipiului, cu o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori.

În Piteşti, la ora 8:30 va fi un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la Cimitirul Eroilor, pentru ca de ora 9:30 să se desfăşoare parada militară în zona centrală a municipiului Piteşti.

La Botoşani, parada militară va avea loc în Centrul Vechi al oraşului, la Monumentul Eroilor, unde municipalitatea va împărţi şi o mie de porţii de fasole cu cârnaţi celor ce vor lua parte la manifestări.

La Focşani, autorităţile celebrează Ziua Naţională a României oferind fasole cu cârnaţi şi câte un ceai cald participanţilor la manifestările organizate în Piaţa Unirii. Vor fi pregătite 3.000 de porţii de fasole cu cârnaţi.

Închide ×