Panama Papers. Ce vedete apar în documentele compromiţătoare

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
07/04/2016, 22:45
Panama Papers. Ce vedete apar în documentele compromiţătoare

In cea mai mare scurgere de informatii financiare din istorie, dupa cum a caracterizat-o presa internationala, ar fi implicate si celebritati, pe langa politicieni, oameni de afaceri, fotbalisti sau retele criminale.

Simon Cowell este unicul actionar a doua companii aflate in Insulele Virgine Britanice. Una se numeste Southstreet Limited si a fost infiintata in februarie 2007, iar cealalta Eaststreet Limited, infiintata in octombrie 2007.

Firmele au fost create in perioada in care Cowell intentiona sa cumpere doua loturi de pamant in Barbados, unde si-a petrecut vacantele in ultimii ani. Terenul face parte dintr-un mare proiect imobiliar aflat in apropiere de hotelul Sandy Lane, cunoscut in randul celebritatilor, arata The Guardian.

Printre cei care au mai achizitionat pamant in cadrul acestui proiect se numara compozitorul Andrew Lloyd Webber si Eddie Jordan, fost sef al unei echipe de Formula 1. Cumparatorii ar fi platit intre sase milioane si unsprezece milioane de lire sterline pentru parcela de pamant; Simon Cowell dand mai mult, pentru ca a cumparat doua. Andrew Lloyd Webber si Eddie Jordan nu apar in Panama Papers si nu exista suspiciuni ca ar fi implicati.

Purtatorul de cuvant al lui Simon Cowell a transmis ca respectivele companii nu au fost infiintate de vedeta, ci de contabilii sai care au dorit in acest fel sa achizitioneze terenurile. Acesta a precizat ca Simon Cowell a dorit ca totul sa fie transparent si ca, prin urmare, companiile nu au fost folosite pentru nimic. In numele vedetei, purtatorul de cuvant a transmis ca Simon Cowell nu a folosit niciun offshore in niciun scop.

Daca un offshore este folosit pentru cumpararea unui teren in Barbados se poate evita plata taxei de timbru de 1% si o alta taxa de 2,5%. Insa nu exista nicio dovada ca Simon Cowell ar fi beneficiat de acest lucru. Starul X Factor a spus ca el mereu a platit taxele si ca este mandru de acest lucru.

Stanley Kubrick

Dupa moartea regizorul Stanley Kubrick, in 1999, locuinta sa a fost transferata catre companii offshore controlate de fiicele sale, fapt ce le-ar fi putut scuti pe acestea de impozite, insa actele oficiale nu au demostrat ca acest lucru s-a si intamplat.

Regizorul a cumparat casa cu 18 dormitoare in 1978 si a locuit in aceasta pana la sfarsitul vietii. Locuinta este detinuta acum de Anya K Holdings Ltd, Vivian K Holdings Ltd si Katharina K Holdings Ltd., companii al caror nume se refera la fiicele naturale ale regizorului, Anya (care a murit in 2009), Vivian si la fiica sa vitrega Katharina.

Sarah Ferguson

Numele Ducesei de York este legat de Essar Company Inc infiintata in Insulele Virgine Britanice in 2000 si in privinta careia au iesit la iveala unele nereguli. In septembrie 2001, avocatii ducesei au scris Mossack Fonseca incercand sa afle modul in care compania a fost structurata.

Jackie Chan

Si actorul Jackie Chan detine cel putin sase offshore-uri cu sediul in Insulele Britanice Virgine. Actorul nu a comentat informatiile.

Printre vedetele ale caror nume mai este lagat intr-o forma sau alta de Panama Papers se numara Heather Mills (fosta sotie a lui Paul McCartney), designerul sarb Roksanda Ilincic, Sir Mark Thatcher (fiul lui Margaret Thatcher).

Documentele Panama Papers au scos la iveala faptul ca numerosi lideri politici, oameni de afaceri cunoscuti, sportivi, dar si retele criminale isi ascund averile in offshore-uri, cu ajutorul companiei panameze Mossack Fonseca.

Documentele se refera la detalii despre activitatea desfasurata de firma de consultanta intre anii 1977 si 1995, perioada in care a creat sau administrat peste 214.000 de entitati offshore in zeci de paradisuri fiscale, pentru clienti din mai mult de 200 de tari.

sursa: ziare.com

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×