Al doilea pacient mort cu COVID-19 din România nu a fost testat pentru coronavirus, deși nefrologul văzuse semnele pe radiografie.
Aceasta este concluzia trasă de Cătălin Tolontan în Libertatea, după ce a obținut mărturiile mai multor cadre medicale din Spitalul Universitar de Urgență.
Pacientul nu a primit test pentru coronavirus
Bărbatul în vârstă de 74 de ani ar fi avut febră și tuse seacă din 13 martie, însă a fost testat peste o săptămână. Era internat de luni seară pe secția de nefrologie a Spitalului Universitar București după ce un centru privat de dializă l-a respins pentru că avea tempratură 38.3.
Pacientul avea nevoie de dializă trei zile pe săptămână și a fost redirecționat spre sistemul public de sănătate din cauza febrei. Acolo i-au refuzat testarea pentru COVID-19, pentru că nu avea „context epidemiologic”, remarcă Libertatea.
În lipsa contextului epidemiologic, adică a lipsei contactului cu alți pacienți infectați cu coronavirus, bătrânul a fost testat pentru gripa clasică. Din acel moment au trecut cinci zile până când medicii au realizat că avea coronavirus.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Inițial, nefrologul său a cerut testarea bărbatului, însă în cele din urmă după mai multe discuții între medicii specialiști s-a decis tratarea lui pentru pneumonie. Așadar, bărbatul a fost trecut pe antibiotice, însă a fost necesară repetarea radiografiei pulmonare după ce starea de sănătate a bărbatului s-a înrăutățit.
Directorul ar fi refuzat să facă testul, conform sursei citate. Din nou, motivul invocat a fost lipsa „contextului epidemiologic”. Testarea pentru COVID-19 a fost aprobată, tardiv, după ce bărbatul se simțea foarte prost.
Tardiv, pentru că 17 persoane intraseră deja în contact cu bărbatul infectat cu coronavirus. Având în vedere perioada lungă de timp care a trecut până în momentul testării bărbatului, este de așteptat ca multă lume din spital să fi fost deja infectată.
Medicii s-au plâns că nu sunt protejați în lupta contra coronavirus. „Pe secția de nefrologie nu se poartă mereu măști. Nici nu sunt suficiente, iar noi trebuie să semnăm de fiecare dată într-un tabel dacă luăm măști. Cei care l-au tratat direct au o mare șansă să fie infectați, chiar dacă n-au încă simptome. Nu am fost instruiți deloc legat de ce facem noi când avem un caz de COVID-19 în spital. Nu s-a discutat cine când și cum face dacă ajungem în această situație”, a mărturisit unul dintre medici pentru Libertatea.
Momentan, numărul cazurilor confirmate de coronavirus în România se apropie de 500.