Ouă Benedict. Rețeta regilor Angliei și Franței. Paradoxal, ieftin de preparat! VIDEO

Silviu Ghering   
în Stiri mondene
02/11/2018, 13:35
Ouă Benedict. Rețeta regilor Angliei și Franței. Paradoxal, ieftin de preparat! VIDEO GALERIE FOTO
Ouă Benedict. Rețeta regilor Angliei și Franței. Paradoxal, ieftin de preparat!

Ouăle Benedict, cunoscute și sub numele de Ouă Benny, sunt un fel de mâncare pentru un mic dejun tradițional american, format din două jumătăți de brioșă englezească, „învelite” cu un ou fiert în apă (poșat), șuncă și sos olandez, dar trebuie spus că există o mulțime de variante ale rețetei de bază. Legenda spune că au fost „inventate” în New York, spre sfârșitul secolului al XIX-lea și au cucerit majoritatea curților regale din Europa, devenind un fel d mâncare nelipsit de la un mic dejun „regesc”.

Povestea Ouălelor Benedict începe, așadar, în marea metropolă americană, undeva în anul 1860. Se pare că un economist pe nume LeGrand Benedict s-ar fi plâns bucătarului-șef al restaurantului „Delmonico” din Manhattan, Charles Ranhofer, că meniul este sărăcăcios și acesta ar fi născocit „Eggs à la Benedick” („eggs” înseamnă „ouă” în engleză). Noul fel de mâncare se regăsește, de altfel, într-o faimoasă carte de bucate pe care a publicat-o Ranhofer în 1894, numită „The Epicurean”.

Ouăle Benedict au mai fost „inventate” de câteva ori!

Altă poveste, mai amuzantă, spune că un broker de pe Wsll Street, pensionat, a spus într-un interviu din ziarul „The New Yorker”, în 1942, că, mahmur fiind într-o dimineață, după un chef monstru la hotelul „Waldorf”, în 1894, a comandat „pâine prăjită cu unt, ouă fierte în apă, slănină rumenită și un bol de sos olandez” („buttered toast, poached eggs, crisp bacon, and a hooker of hollandaise” în… original!). Maître d’hôtel Oscar Tschirky a fost, zice-se, atât de impresionat de combinația asta încât a transformat-o într-un fel de mâncare pe care l-a introdus în micul dejun, dar și în meniul de prânz al restaurantului de la „Waldorf”, înlocuind slănina (bacon) cu șuncă (ham) și pâinea prăjită (toast) cu brioșe englezești (muffin).

O altă revendicare ulterioară a „paternității” Ouălor Benedict a fost făcută de Edward P. Montgomery, un fost ofițer american rămas și stabilit în Franța după Al Doilea Război Mondial, care i-a povestit într-o scrisoare unui fost camarad de front, jurnalist la „New York Times”, Craig Claiborne, și care a publicat corespondența în ziar, că rețeta aparține unui bancher american cu veleități gastronomice, Commodore E.C. Benedict, care a murit în 1947, la 86 ani și care susținea că avea rețeta de la mama sa, care o avea de la la bunica ei, așadar o veche rețetă de familie.

Ouă Benedict, o delicatesă „regală”, ușor și ieftin de gătit
Ouă Benedict, o delicatesă „regală”

Ouă Benedict, rețetă simplu de gătit

Oricare ar fi adevărata lor proveniență, Ouăle Benedict sunt un fel de mâncare delicios, care, acum, nu lipsește din meniul niciunui restaurant mare. Sunt, evident, multe variante de rețetă, FANATIK vă prezintă o rețetă simplă, la care variațiunile pe aceeași temă pot fi destule (vedeți mai jos, de exemplu, cum le face chef Florin Dumitrescu) și țin de gustul dumneavoastră.

  • Ouăle

Așadar, dacă vreți să vă „regalați” familia cu Ouă Benedict luați atâtea ouă câte porții vreți să faceți (de obicei se servesc două Ouă Benedict la porție), le spargeți cu grijă într-o ceșcuță, fără să spargeți și gălbenușul, și le puneți la fiert într-un vas de un litru cu apă fierbinte, în care ați pus deja o linguriță cu sare și două linguri cu oțet. După 3 minute „culegeți-le” cu o paletă și așezați-le pe jumătăți de chiflă pregătite deja. Cum pregătite?

  • Chiflele

Tăiați chiflele (de preferință de burger, dar sunt și alte opțiuni, pufoase să fie) sau, dacă aveți de unde să le cumpărați, brioșele englezești, pe jumătate, rumeniți-le fără să le ardeți, pe grătar sau într-o tigaie fără ulei, umeziți-le cu sos olandez, așezați apoi o feliuță de șuncă, peste puneți oul „poșat” și acoperiți-l cu sos olandez. Cum faceți sosul olandez?

  • Sosul olandez

Ingrediente (pentru o porție, adică două Ouă Bendict): 50 de mililitri de oțet, jumătate de linguriță de piper boabe, 3-4 gălbenușuri, 100 de grame unt tăiat în bucățele, sare, piper, suc de lămâie. Mod de preparare: fierbeți oțetul cu boabele de piper până scade aproape complet. Luați vasul de pe foc și adaugați 50 de mililitri de apă rece. Scoateți piperul, puneți gălbenușurile amestecând tot timpul și adaugați treptat bucățelele de unt, tot amestecând până se omogenizează amestecul și se îngroașă până la consistența dorită. Tot după dorință, mai exact după gustul dumneavoastră, adaugați sare, piper măcinat și suc de lămâie. Puneți puțin sos pe jumătățile de chiflă, șunca, oul și „îngropați-le” cu sos olandez. POFTĂ BUNĂ!

„Ouăle Benedict sunt sfârșitul perfect a unei nopți fierbinți când ți le servește femeia iubită dimineața, la pat” – Ernest Hemingway 

16 aprilie este proclamată „National Eggs Benedict Day” (Ziua Națională a Ouălelor Benedict) în SUA

23  de rețete de Ouă Benedict prezintă soții Karen Page și Andrew Dornenburg în cartea de bucate „The Flavor Bible”, câștigătoarea premiului „James Beard” pentru cea mai bună carte în domeniul gastronomic în anul 2009

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×