Oţetul este folosit de secole în tratarea a numeroase afecţiuni. Poate fi de mai multe soiuri, care depind de materia primă utilizată în fabricarea lui: mere, struguri şi alte fructe.
Accelerează metabolismul
Cu toţii folosim oţetul drept condiment, el fiind întrebuinţat chiar mai mult decât vinul în gastronomie. Pentru a beneficia de proprietăţile terapeutice ale acestui produs important, se alege oţet natural şi nu oţet sintetic. Diferenţa dintre cele două produse este mare. Primul conţine 97% apă şi substanţe active: esteri, alcooli polihidroxilici, acid citric, acid malic, acizi acetici, aldehide, macro şi microelemente (magneziu, potasiu, seleniu, cupru, mangan, fosfor, sodiu, calciu, fier, zinc), al doilea este format din apă şi acid acetic.
Cel mai indicat este oţetul de mere organic, care se remarcă prin proprietăţile antiinflamatoare, antibacteriene şi analgezice. Conţine vitamine (A, B1, B2, B6, C, E), oligoelemente, acid acetic, magneziu, siliciu, cupru, sulf, calciu, fier, potasiu, fosfor, sodiu, acid citric, acid oxalic etc.
Oţetul organic se poate administra pe cale orală, se beau câte trei-patru linguriţe o dată sau diluate în apă. Acest tratament accelerează metabolismul, elimină grăsimile şi carbohidraţii, ajută la scăderea în greutate, deci este util în curele de slăbire, mai ales că diminuează şi pofta de mâncare. De asemenea, reduce semnificativ tensiunea arterială, de aceea este recomandat persoanelor predispuse la hipertensiune arterială.
Cicatrizează leziunile de la nivelul pielii
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?
Dacă se bea înainte de masă un pahar cu apă în care s-a adăugat o lingură cu oţet de mere, se poate creşte aciditatea din stomac şi se poate îmbunătăţi digestia. Oţetul de mere ajută în tratarea indigestiei, intoxicaţiilor alimentare, infecţiilor gastrointestinale, normalizează flora intestinală, purifică vasele de sânge, detoxifică ficatul, îmbunătăţeşte reproducerea celulelor roşii şi ameliorează durerile musculare, artritice, reumatismale.
Este revitalizant pentru organism, are proprietăţi antireumatice, combate stresul, oboseala şi previne formarea calculilor renali. Un alt mod de folosire a oţetului organic este prin aplicarea lui pe zona afectată. Vindecă leziunile de la nivelul pielii, entorsele, întinderile musculare şi alte afecţiuni cutanate. Dacă este folosit la nivelul pielii, sub formă de comprese, poate trata anumite boli cutanate. Tonifică pielea uscată, dar trebuie folosit cu atenţie pe pielea sensibilă. Ajută în combaterea acneei, este un produs astringent foarte bun, are efect antifungic, antiinflamator, se poate aplica local pe zona afectată de artrită sau de alte afecţiuni de acest fel, de tip reumatic.
Ajută în tratamentul varicelor
Oţetul de mere ajută şi în tratamentul varicelor. Prin frecţionarea pielii cu oţet de mere dimineaţa şi seara se stimulează circulaţia sângelui. Dacă se masează pielea corpului cu oţet de mere se scapă de oboseală ca prin minune, se catifelează şi se tonifică pielea, acest tratament fiind foarte eficient. Datorită conţinutului de minerale, vitamine şi acizi organici, oţetul organic este benefic pentru piele, îi creează un aspect îmbunătăţit, de întinerire. Este indicat pentru îngrijirea pielii, deoarece oferă frumuseţe şi strălucire, creşte tonu sul şi restabileşte mediul acid-alcalin al tegumentului.