Orionidele, cea mai frumoasă ploaie de meteori se va vedea din România! Când va fi momentul maxim!

Silviu Ghering   
în Stiri mondene
19/10/2018, 11:44
Orionidele, cea mai frumoasă ploaie de meteori se va vedea din România! Când va fi momentul maxim! GALERIE FOTO
Orionidele, cea mai frumoasă ploaie de meteori se va vedea din România pe 21 octombrie

Orionidele, cea mai frumoasă ploaie de meteori se va vedea din România! Ploile de meteori sunt unele dintre cele mai frumoase fenomene cosmice care pot fi observate cu ochiul liber de pe Pământ. Ploile de stele, în limbaj popular. Dar ce sunt ele, de fapt? Și de ce poartă mai multe nume? Orionide, Perseide, Quadrantide, Lyride, Leonide, nume frumoase, misteriose, cosmice…

Haideți să vedem, pe scurt, ce înseamnă meteori, meteoroizi, meteoriți și ce spectacol vom putea vedea pe cer în luna octombrie, când Cosmosul ne va oferi o ploaie de Orionide, vizibilă cu ochiul liber atâta timp cât cerul va fi senin. Fenomenul urmează să se producă în următoarele zile!

Cand apar pe cer Orionidele și încotro trebuie sa te uiți

Așadar să „ieșim” un pic în spațiul cosmic. Printre planetele din sistemul nostru solar se „plimbă” o imensă cantitate de resturi, la propriu, rămase după formarea planetelor, cu mărimi de la un atom la sute de kilometri! Cele mai mari se numesc asteroizi şi comete, iar cele medii până la cele mai mici, de la bolovani imenşi până la particule de praf foarte fin, se numesc meteoroizi.

Orionidele vor face spectacol pe cerul României pe 21 octombrie
Orionidele vor face spectacol pe cerul României

Zilnic pe Pământ cad milioane de meteorioizi. Intră în atmosferă cu o viteză uriașă, între 15 şi 65 km/s, ca să vă dați seama ce înseamnă asta cea mai rapidă armă lansează un glonţ cu o viteză de 1,5 km/s! La așa viteză enormă, la intrarea în atmosferă, meteoroizi iau foc din cauza frecării cu aerul și noi vedem o dâră luminoasă pe cer, numită meteor.

Cum se formează „ploile de stele”

Meteoroizii ajung la mii de grade Cesius, temperatură la care se sfărâmă în atmosferă. Uneori chiar explodează, lumină puternică produsă fiind numită bolid. Sunt și cazuri, destul de rare, când meteoroizii nu ard complet în atmosferă şi o parte din ei ajunge pe Pământ. Aceștia sunt meteoriții.

Cerul României va fi o frumusețe în 21 octombrie, ora 6:20. Nu uitați să vă treziți dis-de-dimineață
Cerul României va fi o frumusețe în 21 octombrie, ora 6:20. Nu uitați să vă treziți!

Particule uşoare, meteoroizii sunt purtați de vântul solar printre planetele din sistemul nostru solar și în permanență se creează alţii, și alții, și alții. „Vinovate” sunt cometele, bulgări imenşi de gheaţă şi praf. Când se apropie de Soare, gheaţa se topeşte şi praful este expulzat cu viteză în spaţiu. Astfel se formează cozile cometelor, formate din amintiții meteoroizii. Pământul trece uneori prin aceste cozi de meteoroizi și timp de câteva ore, în atmosferă vor intra mii şi mii de asemenea obiecte. Atunci se produc aşa numitele ploi de stele.

De unde vin Orionidele și când le putem vedea

Aceste ploi de stele par că vin dintr-o singură regiune de pe cer. Această regiune se numeşte radiant. Ploile de meteori au primit numele constelaţiilor unde sunt situaţi acești radianţii: Perseidele  vin din constelaţia Perseu, Leonide din constelaţia Leo, iar Orionidele care vor putea fi văzute de pe teritoriul României, ajung la noi din constelația Orion. O ploaie de Orionide are loc în fiecare an în luna octombrie, conform mirror.co.uk.

Orionidele vor putea fi văzute cu ochiul luber, conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București. Bucurați-vă de spectacol!
Orionidele vor putea fi văzute cu ochiul luber, conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București

Anul acesta, între 2 octombrie și 7 noiembrie Pământul trece prin marginea exterioara a norului de particule din coada cometei Halley. Numărul de meteori pe oră crește continuu, maximul urmând să fie atins pe 21 octombrie, ora 6:20, după cum scrie pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

Calendarul ploilor de stele în 2018

Quadrantide (QUA) 28 dec – 12 ian max. 3-4 ian
Lyride (LYR) 16 apr – 25 apr max. 22-23 apr
Eta Aquaride (ETA) 19 apr – 28 mai max. 5-6 mai
Bootide de iunie (JBO) 22 iun – 2 iul max. 23-24/27-28 iun
Delta Aquaride sudice (SDA) 12 iul – 23 aug max. 28-30 iul
Perseide (PER) 17 iul – 24 aug max. 12-13 aug
Draconide (DRA) 6 oct – 10 oct max. 8-9 oct
Orionide (ORI) 2 oct – 7 nov max. 21 nov
Leonide (LEO) 6 nov – 30 nov max. 17-18 nov
Alpha Monocerotide (AMO) 15 nov – 25 nov max. 21-22 nov
Geminide (GEM) 4 dec – 17 dec max. 13-14/14-15 dec
Urside (URS) 17 dec – 26 dec max. 22-23 dec
  • „Orionidele se deplasează atât de rapid încât ard foarte repede. Cu alte cuvinte, dacă ați clipit, le-ați și ratat! Ele sunt părți dezintegrate din cometa Halley, care va ajunge în apropierea Pământului abia în 2061” – Bill Cooke, oficial NASA
  • 15-20 de Orionide pe oră vor putea fi văzute în 21 octombrie pe cerul României dacă va fi senin
  • 60 km/s este viteza enormă cu care intră Orionidele în atmosfera Pământului, de 40 de ori mai mare decât viteza cu care iese un glonț de pe țeava celei mai rapide arme, adică 1,5 km/s!
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×