Ordonanța privind sănătatea nu are avizul Consiliului Legislativ, susține Victor Ponta. Fostul președinte al CCR: ”Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituțională

Adrian Ilie   
în Stiri mondene
07/02/2020, 14:08
Ordonanța privind sănătatea nu are avizul Consiliului Legislativ, susține Victor Ponta. Fostul președinte al CCR: ”Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituțională
Victor Ponta, președintele Pro România/ Foto: Facebook/ Victor Ponta

Fostul premier Victor Ponta a publicat pe contul de Facebook o adresă a Consiliului Legislativ prin care reclamă faptul că nu a primit la timp cererea de avizare a OUG prin care spitalele private urmează să primească dreptul de a accesa fondurile din programele de sănătate în aceleași condiții cu spitalele de stat. Ponta susține că trimiterea cererii de avizare după demiterea Guvernului va face ca ordonanța să nu mai poată intra în vigoare.

O eroare de procedură

O veste foarte bună – Ordonanța de Urgență de distrugere a sistemului de sănătate (dată pe furiș, ca hoții, de Orban și Costache marți seara) NU poate să intre în vigoare! Din fericire prostia și graba autorilor au stricat proiectul! Să fim însă vigilenți – nu vor renunța ușor!”, a scris Victor Ponta.

Documentul publicat de el este o adresă semnată de către Dragoș Iliescu, președintele Consiliului Legislativ, în care acesta semnalează că cererea de avizare a ordonanței privind sănătatea, adoptată formal de către guvernul Orban în ultima sa ședință, desfășurată pe 4 februarie, nu a ajuns decât a doua zi, când a trecut și moțiunea de cenzură.

 

Dragoș Iliescu îi atrage atenția lui Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului, că un guvern demis nu mai are dreptul de a emite ordonanțe de urgență și menționează prevederea din Constituție după care un astfel de cabinet ”îndeplinește numai actele necesare administrării treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”.

Consiliul Legislativ arată, de asemenea, că o ordonanță sau o hotărâre cu caracter normativ nu poate fi supusă aprobării Guvernului fără avizul Consiliului sau fără măcar o solicitare a avizului acestuia. Dragoș Iliescu invocă o decizie a CCR din 2019 care stipulează că ”nesolicitarea avizului consultativ Consiliului Legislativ duce la neconstituționalitatea legii sau ordonanței”.

Ce se mai poate face

Fostul președintele al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a afirmat, într-o intervenție la Digi24, că ordonanța poate intra în vigoare dacă va fi publicată de Monitorul Oficial, instituție care nu are atribuții să se pronunțe privind legalitatea documentelor pe care le primește, dar va fi vulnerabilă din punct de vedere constituțional.

”Avocatul Poporului, dacă consideră că a fost adoptată cu încălcarea procedurilor, poate sesiza CCR şi CCR să se pronunţe”, a spus Augustin Zegrean.

În plus, mai există soluția ca Parlamentul să o respingă prin lege. ”E o soluţie şi mai la îndemâna parlamentarilor, oricum sunt obligaţi să ia în dezbatere ordonanţele, iar Constituţia spune că Parlamentul poate să le respingă sau să le aprobe printr-o lege”, a afirmat fostul judecător al Curții.

În ambele situații, este necesară totuși publicarea în Monitorul Oficial.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×