ONG-urile cer demisia procurorului din „dosarul Țăndărei”: „Nu a utilizat corespunzător probele și informațiile”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
25/12/2019, 17:12
ONG-urile cer demisia procurorului din „dosarul Țăndărei”: „Nu a utilizat corespunzător probele și informațiile”
Mai multe ONG-uri cer demisia procurorului din „Dosarul Țăndărei” *foto: businessmagazin.ro

Faptul că în „dosarul Țăndărei” cei 25 de inculpați au fost achitați a creat o mare supărare în rândul opiniei publice. Astfel, mai multe ONG-uri din țară și din străinătate au solicitat, prin intermediul unei petiții online, ca procurorul  care a instrumentat acest caz să fie demis sau chiar exclus din magistratură.

Interesant este că același procuror instrumentează și cazul Shanghai, pe care l-a administrat de asemenea defectuos.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

ONG-urile cer demisia procurorului din „dosarul Țăndărei”

Împreună, noi – cetățenii României, solicităm demisia de onoare sau excluderea din magistratură a procurorului care nu a utilizat corespunzător probele și informațiile pe care le avea la dispoziție în cel puțin 2 cauze foarte mari de trafic de minori: Țăndărei și Shanghai.

Raportul UE din decembrie 2018 (pg.75) arată că românii reprezintă 74% dintre victimele traficului de persoane, cetățeni europeni, identificate în cele 28 de State Membre. În acest context de vulnerabilitate există unii procurori în România care, deși au probe clare împotriva rețelelor de crimă organizată, nu le utilizează în mod corespunzător. Aceste situații trebuie să înceteze acum!”, scriu asociațiile în textul petiției.

Sursa citată mai arată că, pe 12 februarie 2019, după 9 ani de proces, instanța a decis ca 25 inculpați, din 26, să fie achitați. Aceștia ar fi condus rețeaua de trafic de minori.

În lista ONG-urilor se numără Freedom House România, Save for Children Romania, European Center for Legal Education and Research, Funcky Citizens, Platforma Romania 100 (Ro100), Timisoara Society, Cambridge Centre for Applied Research in Human Trafficking.

Ce este „dosarul Țăndărei”

Dosarul Țăndărei a implicat o anchetă comună la nivelul Uniunii Europene și, potrivit asociațiilor, Europol a denumit rețeaua „una dintre cele mai mari rețele de trafic de persoane din Europa”.

25 de inculpați din dosarul Ţăndărei au fost achitați definitiv, luni, de Curtea de Apel Târgu-Mureș. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiţi la cerşit în Anglia, iar datele arătau că cei mici au fost traficați de inculpați.

Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor. Acţiunea s-a derulat la Ţăndărei, în județul Ialomiţa.

Închide ×