Biserica ortodoxă, dar și cea catolică, sărbătoresc pe data de 8 septembrie Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică, când tradiția românească abundă în obiceiuri venite parcă din negura timpului. Acesta este primul mare praznic din anul nou bisericesc, care a început la 1 septembrie. Este o zi specială pentru femeile care vor să rămână însărcinate, deoarece rugăciunea lor va fi mult mai bine ascultată în asceastă zi sfântă. Şi cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca să-şi găsească perechea potrivită. Sărbătoarea marchează de altfel și hotarul astronomic dintre vară şi toamnă.
De asemenea, sărbătoarea de Sfânta Marie Mică anunţă începutul unor activităţi agricole, precum bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.
Obiceiuri ancestrale de Sfânta Marie Mică
În cultura populară există tot felul de superstiţii legate de această zi, în funcţie de zonă.
– Astfel, se spune că nu e voie să se aprindă focul în casă în preajma acestei sărbători, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion si boală.
– Se mai spune că in fiecare casă trebuie să fie cate o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele si pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
– Pe 8 septembrie, bărbatii nu au voie să meșterească sau să facă treabă prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă si să spele rufe pentru a nu atrage răul asupra lor si a familiilor lor.
_ Mai există şi o altă superstiţie românească conform căreia cei care mănâncă gătit la foc în aceste zile au şansă de a atrage asupra lor boli care îi pocesc. Se aprinde în schimb candelă în dreptul icoanei Maicii Domnului şi se lasă să ardă pe tot parcursul sărbătorii.
-In această zi, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor si se spune că vor primi pruncul dorit. Si pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile insărcinate se pot ruga pentru o naştere usoară si un copil sănătos.
Bărbații care muncesc de Sfânta Marie Mică se vor lovi
– Ziua de dinaintea sărbătorii si ziua de după aduc ghinion celor care lucrează – bărbatii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea, potrivit tradițiilor de Sfânta Marie Mică. În unele zone există chiar superstiţia conform căreia dacă gătesti înainte sau după Sfânta Maria Mică, ti se varsă oala cu mâncare si ii arde pe copii.
– De asemenea, în cultura populară se mai spune că aceia care nu şi-au adunat plante medicinale nu trebuie să mai facă acest lucru pentru că acestea îşi pierd puterea tămăduitoare dacă sunt culese după Sfântă Măria Mică.
– Maramuresenii cred că toamna va fi urată si cu precipitaţii dacă plouă pe 8 septembrie. Iar dacă infloresc merii si perii, inseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege uşor. Semnele din această zi ii ajută pe oameni să facă prognoze despre următorul an agricol, potrivit tradițiilor de Sfânta Marie Mică.
– In alte regiuni, oamenii sunt ferm convinşi că vremea se strică de tot după Sfânta Maria Mică, vara devenind o simplă amintire. Păsările călătoare îşi iau zborul către ţinuturi mai calde şi insectele se ascund in pămant.
– De Sfânta Maria Mică se împart struguri si prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele si să primească si ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă, potrivit obiceiurilor de Sfânta Marie Mică.