Savanţii au descoperit cum să programeze celulele adipoase! Adio obezitate!

Filon Stan    Claudia Mîţoi   
în Stiri de ultima ora
08/12/2017, 12:20
Savanţii au descoperit cum să programeze celulele adipoase! Adio obezitate!

Oamenii de ştiinţă se pare că au găsit metoda de slăbire ideală! După lungi cercetări, o echipă de oameni de ştiinţă de la Washington University School of Medicine din St. Louis, Statele Unite, a identificat o nouă modalitate pentru a preveni creşterea în volum a celulelor adipoase, un proces care duce la îngrăşare şi la apariţia obezităţii, informează Xinhua.

Savanţii au putut oferi animalelor o dietă bogată în grăsimi dar au evitat apariţia obezităţii prin activarea unei căi de semnalizare în celulele adipoase ale şoarecilor, conform unui studiu publicat în eLife. Aceştia şi-au concentrat atenţia pe aşa-numita proteină hedgehog (arici), activă în multe ţesuturi din organism. În urma unor modificări genetice, ei au obţinut şoareci cu gene care activau calea de semnalizare hedgehog în celulele adipoase.

Obezitatea combătută de oamenii de ştiinţă din America! Metoda nu a fost folosită pe oameni

După opt săptămâni în care rozătoarele au primit o dietă bogată în grăsimi, şoarecii din grupul de control în cazul cărora nu fusese activată calea de semnalizare hedgehog deveniseră obezi. Însă, animalele care fuseseră modificate pentru a deţine gene ce activau această cale nu au luat în greutate mai mult decât rozătoarele care au avut o alimentaţie obişnuită.

În urma activării căii hedgehog s-a prevenit obezitatea prin inhibarea creşterii în volum a celulelor adipoase. „Îngrăşarea este cauzată în special de mărirea volumului adipocitelor”, a declarat cercetătorul Fanxin Long, profesor de chirurgie ortopedică la Washington University din St. Louis.

Obezitatea combătută de oamenii de ştiinţă din America! Şoarecii aveau analizele perfecte

„Fiecare celulă grasă se măreşte astfel încât să poată susţine picături de grăsime mai mari. Luăm în greutate în special pentru că adipocitele devin mai mari, nu pentru că avem mai multe celule adipoase”, a precizat el. Prin stimularea hedgehog şi a proteinelor similare din celulele adipoase, cercetătorii au prevenit colectarea şi stocarea picăturilor de grăsime de către adipocitele animalelor.

Aplicarea acestei descoperiri în cazul oamenilor ar putea fi problematică, a subliniat Fanxin Long, iar orice medicament care activează calea de semnalizare „arici” va trebui conceput cu mare atenţie pentru evitarea unor potenţiale efecte adverse, în condiţiile în care anumite tipuri de cancere au fost asociate cu o activitate crescută în această zonă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×