Presedintele in exercitiu al SUA, Barack Obama, si-a reiterat joi asigurarile catre aliatii sai europeni, in contextul temerilor ca succesorul sau, populistul de dreapta Donald Trump, reprezinta o amenintare la adresa democratiei, transmite DPA.
„Nu putea exista o diferenta mai mare intre viitorul presedinte american si mine. Insa democratia americana inseamna mai mult decat o singura persoana, oricare ar fi ea”, a spus el intr-un discurs la Atena, facand referire la Trump, care isi va prelua mandatul la 20 ianuarie.
„Administratia mea va face tot ce va putea pentru a sprijini cea mai lina tranzitie posibila, deoarece asa trebuie sa functioneze democratia”, a promis Obama.
De asemenea, presedintele american in exercitiu a subliniat ca inegalitatile sunt „una dintre cele mai mari provocari” ale democratiilor moderne.
Inegalitatile „deopotriva intre tari si chiar in cadrul aceleiasi tari” alimenteaza „un profund sentiment de injustitie”, a subliniat Obama intr-un discurs in ultima sa vizita in Grecia. Ele sunt „unele dintre cele mai mari provocari ale economiilor si democratiilor noastre”, a adaugat el.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Obama a sustinut la Atena, leaganul democratiei, un discurs-testament al presedintiei sale pe aceasta tema, in contextul in care efectueaza ultima sa vizita in Europa.
Presedintele american a remarcat ca democratia este uneori „imperfecta” si ca poate fi „lenta, frustranta, dezordonata”, dar ca este cea mai buna dintre optiunile posibile.
El a subliniat ca, desi lumea „nu a dus-o, la nivel global, niciodata mai bine”, sunt de asemenea vizibile „perturbari enorme”, in special atunci cand „vedem ca elitele mondiale par sa traiasca dupa reguli diferite”, „nu platesc taxe, acumuleaza bogatii, in timp ce altii abia se descurca”.
Obama a remarcat ca „toata lumea are acum un telefon mobil, astfel ca poate vedea aceste inegalitati”.
„Exista deopotriva mai multe inegalitati si o mai mare constiinta a inegalitatilor”, si de aceea „este de inteles dorinta de renuntare la globalizare”, asa cum s-a vazut in cazul Brexit-ului, a subliniat el.
„In fata acestei noi realitati a socului culturilor, este natural ca unii sa caute sa se refugieze in nationalism”, a recunoscut Obama.
El a mai atras atentia ca „astazi, mai mult ca niciodata, lumea are nevoie de o Europa democratica”.
Acest mesaj ar urma sa fie repetat joi si vineri la Berlin, unde se va intalni cu marele sau aliat, cancelarul german Angela Merkel, si cu liderii francez, Francois Hollande, britanic, Theresa May, si italian, Matteo Renzi.
Desi era planuit inainte de alegerile prezidentiale din SUA de la 8 noiembrie, ultimul turneu international al lui Obama in calitate de presedinte s-a transformat intr-o vizita menita a calma spiritele dupa victoria a lui Trump, in contextul incertitudinilor privind politicile pe care le-ar putea urma acesta.