Omenirea este într-o evoluție extrem de alertă, iar copiii din prezent sunt nevoiți să învețe să țină pasul cu tot ce se întâmplă în lume: fie bine sau rău, evident. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care un deputat PNL a depus deja în Parlamentul României o propunere prin care cere ca elevii să învețe cum să se ferească de efectul de “fake news” – știri false. Mai mult, politicianul i-a găsit și o denumire materiei care ar urma să se predea în școlile din țara noastră și, desigur, ea să fie obligatorie în programa școlară. Aceasta ar trebui să fie predată de profesorii de limba și literatura română.
“Dezvoltarea fenomenului «fake news» generează o criză pentru societatea contemporană şi ameninţă inclusiv buna funcţionare a democraţiilor liberale, cu riscuri asupra securităţii şi siguranţei naţionale. Prezenta lege reglementează introducerea disciplinei «Educaţie şi cultură media» ca disciplină obligatorie, o oră pe săptămână, pentru elevii claselor a VI-a şi, ulterior, elevii claselor a IX-a”, se arată în proiectul înregistrat pe 19 decembrie la Parlament de Ovidiu Raeţchi, deputat PNL.
O nouă materie pentru elevi, în programa școlară! Va fi predată de profesorii de limba română
Elevii din clasele a VI-a şi a IX-a ar putea avea în fiecare săptămână o nouă disciplină obligatorie, conform unei propuneri depusă în Parlament. Cursul de “Educaţie şi cultură media” are scopul de a dezvolta abilităţile adolescenților ca să identifice ştirile false şi ofere cunoştinţe despre fenomenul “fake news”, care este foarte des întâlnit atât în România, cât și peste hotare. Conform proiectului care a fost înregistrat de aproape două săptămâni de deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, materia va include obligatoriu predarea teoriilor comunicării, formarea unui mecanism critic şi analitic de recepţionare a ştirilor, identificarea manipulării informaţiei în beneficiul unor interese extremiste sau anti-democratice, filtrarea unor informaţii care au scopul final îngrădirea şi ameninţarea unor drepturi fundamentale şi identificarea ştirilor false.
Potrivit propunerii legislative, cursul de “Educaţie şi cultură media” va fi predat de profesorii de Limba Română, Istorie, Cultură Civică sau Filosofie. Dascîlii vor fi pregătiţi în fiecare an ca să predea această materie.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Elevii vor învăţa cum să se ferească de FAKE NEWS – o nouă disciplină OBLIGATORIIEMinisterul Educaţiei Naţionale va forma un grup de lucru care va include în mod obligatoriu reprezentanţi ai facultăţilor care pregătesc specialişti în domeniul comunicării şi mass-media, organizaţii non-guvernamentale, care vor elabora un plan de formare a profesorilor, precum şi metodologia disciplinei, conform gandul.info.