O moldoveancă a murit în Italia după ce a fost diagnosticată cu COVID-19

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
19/03/2020, 23:43
O moldoveancă a murit în Italia după ce a fost diagnosticată cu COVID-19
O femeie din Moldova a murit din cauza coronavirus

O femeie în vârstă de 65 de ani, diagnosticată cu coronavirus, a decedat în Italia. Conform presei din Peninsulă, femeia locuia în Milano.

O moldoveancă a decedat în Italia din cauza COVID-19

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a confirmat decesul. Sergiu Corcodel, atașatul Serviciului Diplomație Publică, Comunicare Strategică și Interacțiune cu Presa a mărturisit că autoritățile din Moldova vor face tot ce pot pentru a repatria corpul femeii.

Momentan, Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene sunt în contact direct cu rudele femeii și cu reprezentanții Consulatului din Milano, informează România TV.

În Republica Moldova, primul deces a fost anunțat în 18 martie. O femeie de 61 de ani a cedat în lupta cu boala după șapte zile de la tratament, după ce revenise din Padova, Italia, în 11 martie.

La nivel mondial, numărul oamenilor infectați cu coronavirus a atins 244,097, în timp ce numărul morților a sărit de 10.000. În Moldova au fost înregistrate 49 de cazuri și un deces.

Republica Moldova a confirmat primul caz de infectare cu COVID-19 în 7 martie. Instituțiile de învățământ și traficul de aerian au fost închise în regim de urgență. La fel ca și în cazul României a fost instituită starea de urgență.

Ala Nemerenco, fostul ministru al sănătății din Republica Moldova, nu crede că țara ar putea face față unei crize asemănătoare celei din Italia.

„Noi nu am putea să facem față unei crize similare celei din China sau Italia cu sistemul nostru de sănătate pe care îl avem. Fără ajutorul partenerilor, inclusiv cu echipamente și medicamente, noi nu vom rezista. Dacă noi vom ajunge la așa o criză ca în Italia, cu mii și mii de pacienți, la sigur că sistemul nu rezistă. Trebuie să recunoaște că avem un sistem medical care corespunde nivelului de dezvoltare al țării pe care o avem.

Testarea, izolarea și nepermiterea circulației acestui virus au fost primele greșeli pe care le-am făcut. De asemenea, un lucru important la care trebuie să se gândească autoritățile este numărul de paturi și sper că se vor găsi spitale în caz de necesitate. Este important să avem echipamente medicale, astfel ca medicii să fie protejați.

O altă lacună pe care o observ este faptul că, având atâtea fabrici de textile, nu s-a discutat să producem aici pe loc măști sau alte echipamente medicale. Nu mai vorbim de ultimul nivel, când am avea nevoie de echipamente de ventilare și reanimare. Eu sper să nu ajungem la acest scenariu, că va fi destul de grav”, a declarat pentru DW, Nemerenco.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×