Din păcate, un nou focar de pestă porcină a fost confirmat, de data aceasta în județul Giurgiu. Românii se declară uimiți de pesta porcină africană care a pătruns în țară. Numărul focarelor de apropie cu pași repezi de 1.000.
Pesta porcină Africană evoluează în prezent în 227 de localități din 13 județe, cu un număr de 927 de focare și 62 de cazuri la mistreți. Totalul de porci afectați de boală a ajuns la peste 311.869, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Pesta porcină și-a făcut apariția în Giurgiu
„În seara zilei de vineri au sosit buletinele de analiză care au confirmat un focar de pestă porcină într-o gospodărie la Călugăreni, acesta fiind primul caz înregistrat în această localitate”, a declarat Alina Mateciuc, putătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Giurgiu, pentru Agerpres. „Aceste rezultate au fost posibile datorită aplicării operative şi eficiente a complexului de măsuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane (PPA) şi a cetăţenilor, care au înţeles să sprijine autorităţile în aplicarea acţiunilor necesare”, a subliniat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Datele ANSVSA indică faptul că evoluția focarelor a fost următoarea: județul Satu-Mare(7 focare în gospodării și 10 cazuri de mistreți), județul Bihor-(28 de focareîn gospodării și un caz la mistreț), județul Sălaj(4 cazuri la mistreți), județul Tulcea-(557 focare și 34 cazuri d emistreți), județul Brăila-(73 focare), județul Constanța-(72 de focare în gospodării și 2 cazuri de mistreți). În Ialomniţa+)115 focare în gospodării şi un cay de mistreţ), Jjudețul Ilfov-(9 focare în gospodării), județul Călărași-(50 focare și 6 cazuri de mistreț), județul Buzău-(3 focareîn gospodării și un caz d emistreț). În prezent, 3.142 de proprietari au fost despăgubiți, valoarea la care s-a ridicat pagubele ridicându-se până la 14.296 milioane de lei.
Ce spune ANSVSA?
„Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, a declarat ANSVSA.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17